resim yok
02 Ağustos 2012 - 00:00

 

Evlerden Biri Dizisi Yaprak Dökümü’nün Başarısını Yakalar mı?
 
Star’ın yeni dizisi “Evlerden Biri” nihayet seyirci ile buluştu. Sezonun en rağbet gören yazarı konumunda olan Orhan Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan dizi, tıpkı “Yaprak Dökümü” gibi, günümüze uyarlanmış senaryosu ile dikkatleri üzerine çekme niyetinde.
 
Edebiyat uyarlamaları; günümüzde uzun soluklu bir diziye dönüştüğü zaman, mevcut romandan çok farklı bir çizgide ilerleyerek romanın değişmez sonuna varırlar. “Aşk-ı Memnu”, “Dudaktan Kalbe”, “Yaprak Dökümü” dizilerinde olduğu gibi, romanın konusu kitaplarda okuduğumuz hikayeden oldukça uzaklaşır. Şayet ilk bölümlerde başarı sağlanmış ise minimum 80 bölümlük bir dizinin konusunu, hele ki başı sonu belli bir romanın “ara konusunu” yazmak tecrübe işidir. Dizi sektöründe Melek Gençoğlu ve Ece Yörenç, edebiyat uyarlamaları konusunda, hem tecrübe hem de ciddi bir başarı yakalamışlardır.
 
Evlerden Biri” dizisinin yapım firması Koliba Yapım, aslında uyarlamalara yabancı olan bir firma değil. Ayşe Kulin’in “Geniş Zamanlar”, “Köprü” ve “Gece Sesleri” gibi romanlarını dizilere uyarlamış olmasına rağmen, yine de Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu’nun Ay Yapım için yazdıkları dizilerin başarılarına yaklaşamamışlardır.
 
Dizi bir çarşamba günü seyirci ile buluştu. Bu bir tesadüf mü mü, yoksa Star’ın izlediği farklı bir politika mı? Çarşambanın tekeli aslında “Muhteşem Yüzyıl”ın elinde. Ama bundan 2 sezon önce, “Yaprak Dökümü” fırtınası eserdi. Star, bundan etkilenip “Evlerden Biri” dizisinden yeni bir “Yaprak Dökümü” mü yaratmak istiyor? Şayet izlediği yol başarılı olursa, amaç “Muhteşem Yüzyıl” dizisi olmadan Kanal D’nin “Kuzey Güney” dizisini egale etmek. Bunu “Evlerden Biri” dizisi başarırsa, “Muhteşem Yüzyıl” dizisi ile her hangi bir günde Star’ın gün birinciliği alması çok kolay. Böylece Star, 2 gün birinciliğini garantilemiş olacak. Peki bu hesap tutacak mı?
 
Evlerden Biri” dizisi nasıl bir dizi?
Dizinin karakterlerini aslında ayrı ayrı ele almak lazım. Bu yazıda hepsine tek cümlede değinmek insafsızca olur. Dizi de aslında Anne ve Nursen karakteri dışında, falsosu olmayan tek karakter yok. Elini uzattığın her yer entrikaya çarpıyor. Daha birinci bölümden entrika potansiyeli bu denli yüksek karakterleri, Türk seyircisi tek seferde bağrına basar mı bunu bilemeyiz. Ama anlaşılan o ki izleyici, Ali Rıza Bey ve Ailesini mumla arayacak. Daha birinci bölümden 5 kişilik bir ailenin her biri bireyinin, ayrı ayrı odalarda, camlara yapışıp, “İzmir Boyozu” gibi gözlerini kocaman açarak, komşularını röntgenlemeleri bizleri nasıl bir akıbetin beklediğini aslında apacık ortaya koyuyor.
 
Romanın karakterleri, ciddi anlamda keskin karakterler... Şayet dizide ki karakterlerde bundan nasiplenirse seyirci bir müddet sonra, diziden uzaklaşacaktır. ”Yaprak Dökümü” dizisinin en büyük başarısı, senaristlerin karakterleri günümüzde yaşayan birer gerçek bireye dönüştürmesinden kaynaklanıyor. Zaaflarının yanından, insancıl taraflarını da gördüğümüz bu karakterlerin en kötüsünden bile tam anlamıyla nefret etmedik. İşte bu dizide 1. bölümde gördüğümüz süreç aynen devam ederse, seyirci karakterlerden gittikçe uzaklaşacaktır.
 
Bu Oyunculara Dikkat
Benim gözümde, ilk bölüm ile dikkatleri üzerine toplayan 2 başarılı oyuncu vardı. Mehtap Bayrı, “Şen Yuva” dizisinden aldığı referans ile dizinin en ilginç karakterlerinden biri olan Leman’ı kanlı canlı hale getirerek, ciddi bir oyunculuk başarısı gösterdi. Şayet Leman karakterine izleyicinin benimseyebileceği vasıflar eklenirse (anne içgüdüsü, şefkat vb.) diziyi izlenir kılan önemli etkenlerden biri olacaktır.
 
Mehtap Bayrı dışında, ilk kez izleme fırsatı bulduğum evin ablası Ayşe’yi canlandıran Gökçe Sezer de, rahat ve inandırıcı oyunculuğu ile gerçekten göz doldurdu.
 
Ceyda Ateş, Adını Feriha Koydum’dan Sıyrılabilecek mi?
“Adını Feriha Koydum” dizisinin Hande’si Ceyda Ateş ise yine benim gözümde sınavı geçen oyuncularımızdan. 2 sezon boyunca, seyircinin gıcık kaptığı bir rolü canlandırdıktan sonra masum bir genç kızı canlandırmak cesaret işi gerçekten. Ama saç ve makyajın da etkisiyle Ceyda Ateş, Hande’yi üstünden silkeledi attı. Şayet dizi başarılı olursa, Ceyda Ateş belki de bundan böyle Hande olarak değil, Nursen olarak anılmaya başlayacak. Ama oyunculuk adına daha fazla tecrübe kazanması gerektiğine inanıyorum. Yine de 19 yaşında bir genç kızı canlandırırken kesinlikle sırıtmadı, eğriti durmadı.
Sonuç olarak baktığımızda “Nur Topu” gibi bir aile dizimiz daha oldu. Entrikası bol, oyuncu kadrosu sağlam, izlenebilir nitelikde bir dizi ortaya çıkmış. Ama önceden de belirtiğim gibi, karakterleri zamanla insancıllaştırmak gerekiyor. Aksi halde sürekli kötülük, fesatlık düşünen ve bununla nefes alan karakterleri izlemek, insanı belirli bir süre sonra kanalı değiştirmeye itiyor... Bunlar sağlanırsa “Evlerden Biri” dizisi, rahatlıkla “Yaprak Dökümü” gibi sevilen uyarlama diziler arasındaki yerini alacaktır.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin