Kenan İmirzalıoğlu'nun canlandırdığı Fatih Sultan Mehmed Han kimdir?

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi Kanal D ekranlarında bu akşam izleyiciler ile buluşacak. Fatih Sultan Mehmed dönemi ve İstanbul'un fethinin anlatılacağı dizi merakla bekleniyor. Peki Fatih Sultan Mehmed kimdir? Tahta geçiş serüveninde neler yaşamıştır? Fatih Sultan Mehmed hakkında merak edilenler yazımızın devamında...

Nurşah
20 Mart 2018 - 16:00
Gündem

İstanbul'un kapılarını Türk halkına açan ve Peygamber'in müjdesine nail olan ulu padişah Fatih Sultan Mehmed çok yönlü bir kişilik olarak karşımıza çıkar. Fatih Sultan Mehmed'i kısaca İstanbul'u fetheden büyük padişah olarak tanıyor olsak da aslında bilmediğimiz pek çok yönü mevcut. Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi sayesinde ilerleyen günlerde oldukça sık duyacağımız Fatih Sultan Mehmed kimdir?

Fatih Sultan Mehmed hangi yüzyılda yaşamıştır?

Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı padişahı 2. Murad'ın oğludur. Padişahın 4. oğlu olarak dünyaya gelen Mehmed'in annesi ise Hüma Hatun'dur. 1432 yılında doğan Fatih Sultan Mehmed 15. yüzyılda yaşamıştır.

18-03/20/fatih-sultan-mehmed-1521550406.jpg

Fatih Sultan Mehmed kaçıncı padişahtır?

Büyük Osmanlı soyunun 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmed'in babası 2. Murad'dır. 2. Murad 30 sene boyunca tahtta kalmış, kültürlü ve dönemin alimlerinden dersler almış bir Osmanlı padişahıdır. Devletin başında olduğu dönemlerde Anadolu Türk birliğini sağlamaya çalışmıştır. 

Fatih Sultan Mehmed Han'ın çocukluğu ve sancak hayatı

Osmanlı'da tahtta bulunan padişahın erkek çocuklarına şehzade ismi verilirdi. 2. Murad'ın altı şehzadesinden 4. olarak dünyaya gelen Şehzade Mehmed, çocukluğu boyunca dönemin ünlü alimlerinden dersler almıştır, 6 dil bilmektedir. Öğrenmeye istekli bir çocuk olan Şehzade Mehmed'in aynı zamanda oldukça yaramaz ve asi bir yönünün de olduğu söylenir. Osmanlı Devleti'nin önemli alimlerinden olan Molla Gürani, kendisine hocalık etmiş ve onu dizginlemiştir. Şehzade Mehmed, hocasına karşı büyük bir saygı beslemiştir.

Osmanlı Devleti'nde şehzadelerin eğitimi için sancağa çıkmak çok önemlidir. Belli bir yaşa gelen şehzadeler, devlet yönetiminde tecrübe kazanmak ve bilgi edinmek için kendilerine öğretmenlik edecek olan lalalar ile birlikte devlet bünyesinde çeşitli sancaklara gönderilirlerdi. Mehmed de Manisa sancağına gönderilmiştir. Manisa sancağı, sancak şehirleri arasında en büyük öneme sahip olanlardan birisidir. Çünkü Osmanlı Devleti'nde babalarının ölümlerinin ardından başkente ilk ulaşacak şehzadenin tahta çıkması geleneği vardır ve Manisa, tahta olan yakınlığından dolayı önemli bir kenttir. 

18-03/20/fatih-sultan-mehmed-minyatur-1521550428.jpg

 Fatih Sultan Mehmed'in tahta ilk geçişi

Fatih Sultan Mehmed, hayatı boyunca Osmanlı tahtına iki sefer geçmiştir. İlki daha çocuk denecek yaşta 12 yaşındayken babası 2. Murad'ın isteği ile tahtı ona bırakması ile olmuştur. Küçük şehzadenin başa geçmesine başta Çandarlı Halil Paşa olmak üzere çeşitli devlet adamları karşı çıksalar da 2. Murad bu kararından vazgeçmemiştir. 

Devletin başına 12 yaşında bir çocuğun geçmesini fırsat bilen Macarlar, Osmanlı Devleti'ne karşı bir savaş hazırlığına girişince Mehmed, babasını tekrar tahta çağırmıştır. 2. Murad padişahlığa geri dönüp Varna Muharebesi'ni başarı ile sonuçlandırmıştır. Mehmed de tekrar Manisa sancağına dönmüştür.

Fatih Sultan Mehmed'in padişahlık dönemi 

Fatih Sultan Mehmed, 3 Şubat 1451'de babasının ölümünün ardından tahta 2. kez geçer ve büyük işler başaracağı Osmanlı padişahlığı makamının sahibi olur. 30 senelik hükümdarlık hayatı boyunca Devlet-i Aliyye'nin başında olan Fatih Sultan Mehmed, daha önce defalarca denenmesine rağmen hiçbir devletin alamadığı İstanbul'u Osmanlı topraklarına katmıştır. Sadece bununla yetinmemiş ve Kırım'ı alarak Karadeniz'in bir Türk gölü haline gelmesini sağlamıştır. 

Saltanatı boyunca sanata ve bilime oldukça önem veren Fatih Sultan Mehmed, yaşadığı dönemde pek çok bilimadamı ve alim yetiştirilmesini sağlamıştır. Osmanlı'nın bilinen en eski eğitim kurumlarından olan Sahn-ı Seman'ı kurmuştur. Ayrıca kendisi de bir şair olan Fatih'in Avni mahlası ile yazdığı beyitler de bulunmaktadır. 

Fatih Sultan Mehmed Hakkında Bilinmeyenler

  • Fatih'in Latince, Arapça ve Farşça dahil olmak üzere 7 dil bildiği söylenir.
  • Sanata hayran olan Fatih Sultan Mehmed, yaşadığı dönemde ünlü ressam Bellini'yi makamına çağırıp portresini yaptırmıştır. Bu portre günümüzde yurt dışında sergilenmektedir.
  • Osmanlı Devleti'nde padişahların savaş esnasında askerlerine önderlik etmesi sıkça gerçekleşen bir durum olsa da devletin ilerleyen yıllarında padişahlar bu geleneği terk etmeye başlamıştır. Fatih, saltanatta olduğu süre boyunca 25 askeri harekata önderlik etmiştir.
  • Yapılan çeşitli anketlere göre Osmanlı denildiğinde, akla gelen ilk padişah olmuştur.

Fatih Sultan Mehmed'i canlandıracak olan Kenan İmirzalıoğlu kimdir?

18-03/20/kenan-imirzalioglu.jpeg

Orta ve lise öğrenimini Ankara'da, yüksek tahsilini ise İstanbulda Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü'nde yaptı. 1995 yılında mankenlik yapmaya başladı ve arkadaşlarının teşvikiyle girdiği Best Model of The World mankenlik yarışmasında birinci oldu.

1999 yılında televizyon dizisi Deli Yürekte Yusuf Miroğlu karakterini canlandırarak oyunculuğa geçti. Kısa zamanda oyunculuk yeteneğiyle seyircilerin ve yönetmenlerin ilgi odağı oldu. 2001 yılında Deli Yürek'in sinema versiyonu "Deli Yürek: Bumerang Cehennemi" adlı filmde oynayarak sinemaya transfer oldu. Ardından yine bir televizyon dizisi Alacakaranlık'ta (2003) rol aldı Sinemadaki ikinci çalışması Uğur Yücelin yazıp, yönettiği Yazı Turada başrolü Olgun Şimşek ile paylaştı, çok büyük bir gişe yapmasa da film festivallerinde çok büyük ödüller kazandı ve bu filmde oyuncuların gösterdiği performans çok beğenildi. 

Kenan İmirzalıoğlu'nun üçüncü sinema deneyimi, çekimleri Türkiyede gerçekleştirilecek olan Fransa, İngiltere ortak yapımı Gilgamesh / Gılgamışla olacaktı ama, proje gerçekleşmedi. 2006da Suat Yalazın eserinden sinemaya uyarlanan, yönetmenliğini Mustafa Şevki Doğanın üstlendiği Son Osmanlı Yandım Alide rol aldı 2007'de televizyon dizisi Acı Hayatta (2006) başrolü Selin Demiratarla paylaştı. 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin