Kurşun dizisinin gerçek hikayesi nedir? Hayatı anlatılan Marlon Kemal kimdir?

Fox ekranlarının yeni sezon dizisi Kurşun gerçek bir kişinin hayatına dayanıyor. Marlon Kemal'in hayatının anlatıldığı dizinin gerçek hikayesini sizler için derledik.

Merve Mutlu
30 Eylül 2019 - 17:21
Kültür Sanat

Başrollerinde Engin Altan Düzyatan ve Burçin Terzioğlu'nu buluşturan: Berrak Tüzünataç, Sarp Akkaya, Bora Akkaş, Engin Şenkan, Şebnem Dilligil, Cem Kurtoğlu, Begüm Akkaya, Gülizar Irmak, Seda Akman ve Kürşat Alnıaçık gibi isimleri de kadrosunda bir araya getiren Kurşun dizisinin hikayesi, gerçek bir kişinin hayatına dayanıyor. 

Kurşun dizisinin konusu ne?

19-09/27/kursun-dizisi.png

Most Prodüksiyon imzası taşıyan ve 1970'li yıllarda geçen bir dönem dizisi olan Kurşun'da, karanlığa karşı mücadele eden bir Savcı olan Orhan Atmaca ile başarılı ve hırslı bir gazeteci olan Leyla Devrim'in birlikte mücadeleleri ve dönemin zorlukları içerisinde yaşadıkları aşk konu ediliyor. Senaryoya konu olan ve Engin Altan Düzyatan tarafından canlandırılan Orhan Atmaca karakteri ise aslında 70'li yıllarda yaşayan Marlon Kemal'den başkası değil..

Kurşun dizisinde hayatı anlatılan Marlon Kemal kimdir?

19-11/06/marlon-kemal.png

Gerçek adı Kemal Şimşek, Marlon Brando'ya olan benzerliği nedeniyle Marlon Kemal ismini almıştı. 1938 yılındayken, babasının işi nedeniyle Bayburt'ta yaşadıkları dönemde doğdu ve İstanbul'un Balat semtinde büyüdü. Yoksulluğun da verdiği öfkeyle yaramaz bir çocuk olan Kemal, uslansın diyerek götürüldüğü Hasköy boks kulübünde boksu sevdi ve ringlerden inmedi. Hem çalışkan hem de güçlü bir genç olan Kemal Şimşek, İstanbul Hukuk Fakültesi öğrencisi oldu. Sınıfa kedi soktuğu için atıldığı okulun ardından Ankara Hukuk'ta öğrenimine devam etti. 50'li yılların yıldız filmi Rıhtımlar Üzerinde ile Terry Malloy adında bir boksörü oynayan Marlon Brando'ya benzerliği nedeniyle aldığı Marlon lakabını hayat boyu üzerinde taşıdı. Maço, sert, sözünü sakınmayan ve isyankar halleriyle, lakabını aldığı karaktere bürünmüştü..

Hukuk öğreniminin ardından Savcı olarak Anadolu'yu dolaştı. Eyüp Cumhuriyet Savcısı olan Kemal Şimşek, buradaki görevi sırasında üne kavuştu. "Hayali Haliç Tecavüzcüsü" olayını çözerek günlerce gazetelerde konuşılam bir dosyayı kapattı. Gazeteler artık ondan "Hayali Haliç Tecavüzcüsünü çözen kahraman Savcı" olarak bahsediyordu. 

İstanbul yeraltı dünyasının ünlü isimlerinin Of'lu olduğu dönemde 50'li 60'lı yılların Oflu Hasan adlı kabadayısı mirasını kardeşleri Oflu Osman ve Oflu İsmail ile paylaşıyordu. Öğrencilik döneminde harçlığını Oflu kabadayılardan alan Marlon Kemal, daha sonra da devam eden bu yakınlığı nedeniyle mesleştaşları tarafından sıkça eleştirildi. Yakınları kabadayılardan oluşan Savcı, Şövalye lakaplı bir arkadaşının duruşmasını izlemeye gittiğinde kendisini tanıyan ve eleştiren Mahkeme hakimine: "Sayın yargıç kimi topa meraklıdır, kimi kelebek avcılığına. Ben ise delikanlı, mert, kabadayı insanların aşığıyım!" cevabını vermiş farklı bir savcıydı. "TCK'da sosyalist düşünceyi suç sayan 141 ve 142'nci maddeler kaldırılsın. Ama Said-i Nursi'nin inancına da yasak gelmesin" diyerek üniversite yıllarında Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı üyeliğinde olduğu gibi kendisini saklamadı.

İşkence karşıtı olan Savıc'nın hayatında vazgeçemediği iki tutkusu vardı: biri kumar diğeri Kırmızı Mercedes... Gündüzleri, gazetelerin "kahraman" diye adından bahsettiği bir Savcı, geceleri ise kumar, gasp, kaçakçılık, cinayet gibi davalarının faillerinden oluşan bir çevrede kabadayıydı. 

19-09/30/kemal-simsek.png

Tarih 7 Mart 1977'yi gösterdiğinde; "Beyoğlu'nun arka sokaklarında beni sırtımdan vuracaklar." sözü gerçek oldu.. Ceketinin iç cebinden kendisine borçlu kabadayıların listesi olan Kemal Şimşek, evde bekleyen 7 yaşındaki kızı, 8 yaşındaki oğlu ve kendisini bekleyen hamile eşi Hatice Yıldız Şimşek'i gözü yaşlı bırakarak Nurullah Çınar tarafından öldürüldü...

Marlon Kemal, Oflu Osman'ın Beyoğlu'ndaki Emek Kulübü'nde bezik oynarken gelen Nurullah Çınar'ın açtığı ateşte hedef alınarak öldürülen Marlon Kemal, unutulmazlar arasına girerken ardında birçok soru işareti bıraktı ve bu cinayet davasının ardında neler olduğu bir türlü ortaya çıkarılamadı. 

 

Kaynak: Soner Yalçın / Sözcü (5 Ocak 2014 tarihli "İstanbul'u titreten Savcı: Marlon Kemal" başlıklı yazısı)

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin