Mafya dizilerini RTÜK'e en çok erkekler şikayet etti! İşte istatistikler...

RTÜK'ün TBMM'ye gönderdiği rapora göre mafya dizilerinden en çok erkekler rahatsız.

Merve Mutlu
09 Temmuz 2019 - 13:16
Kültür Sanat

Türkiye televizyonları, 2000'li yılların başından itibaren, şiddet içerikli dizi yapımlarını izleyicilerini sunmaya başladı. Mafya dizileri, ülkenin en çok izlenen dizileri arasında girerken, diğer yandan da en çok eleştirilen diziler oldu.

19-07/09/polat-alemdar.jpg

Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kısa bir süre önce izleme ve değerlendirme raporlarını TBMM ile paylaştı. TBMM'ye gönderilen "mafya dizileri raporu" değerlendirmesine göre: bu tarz şiddet içerikli dizileri en çok şikayet edenler erkekler oldu. 

Medya okuryazarlığı şart!

19-07/09/medya.jpg

Vatandaşlar, rahatsız oldukları televizyon yapımlarını, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak şikayette bulunabiliyorlar. Bu haklarını kullanan vatandaşlar, mafya dizilerinden ve şiddet içeriklerinden rahatsız olduklarını, programların yayından kaldırılması ya da içeriklerinin engellenmesini talep ettiler. Dilekçe Komisyonu Başkanı olan İstanbul Milletvekili Belma Satır da başvuruları işleme aldı.

RTÜK'e iletilen bu konu üzerine, gönderilen "mafya dizileri raporu"nun, Mafya-suç örgütü temalı televizyon dizilerinin, medya okuryazarlığı ve algı yönetimi açısından değerlendirildiğini vurgulanırken;  Raporda, “mafya-suç örgütü temalı televizyon dizilerinin, belirli bir saatten sonra, koruyucu sembolle yayımlandığı, küçük yaş grubundaki çocukların bu dizileri izlememesi için ebeveynlerin duyarlı olmasının beklendiği belirtilerek, “Bu farkındalığın oluşması da medya okuryazarlığı ile mümkündür” sözleri yer aldı. 

Şikayet edenlerin istatikleri belli oldu!

19-07/09/istatistik.jpg

Yapılan şikayetler derlenerek istatistikleri çıkartıldı. Milliyet'te yer alan haberdeki bu istatistik raporuna göre de: 9 bin 68’le(yüzde 42.79) üniversite mezunları ilk sırada yer alırken, bunu 4 bin 801’le (yüzde 22.65) lise mezunları ve 2 bin 467 ile (yüzde 11.64) takip etti. Mafya dizilerinden en çok şikayet eden il ise yüzde 26,54’le İstanbul oldu. İstanbul’u, yüzde 8.37 ile Ankara, yüzde 5.83’le Konya, yüzde 4.72 ile İzmir ve yüzde 3.35’le Bursa takip etti.

Şikayet eden grupların yaş gruplarına göre de en çok şikayet 4 bin 976 (yüzde 23.48) 26-30 yaş arasındakiler oldu. İkinci sırada yüzde 20,34’le 31-35 yaş grubu, üçüncü sırada da yüzde 15.04’le 21-25 yaş grupları yer aldı. 15 yaş ve altında olanların şikayeti yüzde 7.79 olurken, 61 yaş ve üstü ise yüzde 0.50 ile en az şikayetçi olan grup oldu.

Mafya içerikli dizileri şikayet edenlerin şikayet nedenleri ve söyledikleri ise raporda şu şekilde yer alıyor:

Babam bu dizinin hastası küçük kardeşim bu filmden etkileniyor. Bitsin artık bu dizi, bıktık. Yeter, bizi bu ızdıraptan kurtarın. Babam bu dizi yüzünden annemi dövüyor, bizi dövüyor.(Erkek/öğrenci/Hatay/16-20 yaş)

Bir dizi nedeniyle aile içi şiddet yaşıyorum. Eşim kendini Polat Alemdar sanmaya bile başladı, Allah aşkına kaldırın lütfen şiddet içeren dizileri...(Kadın/lise/ev hanımı/Ankara/36-40 yaş)

Şiddet sahneleri var, silaha özendiliyor, yasaları hiçe sayan kendince mahkeme kuruyorlar, kadını tamamen hiç sayıyorlar, çok eşliliği normalleştiriyorlar. (Kadın/üniversite/serbest meslek/İstanbul/31-35 yaş)

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin