Payitaht Abdülhamid Çöl Tilkisi Gertrude Bell Gerçekte Kimdir?

TRT'nin sevilen dizisi Payitaht Abdülhamid 42. bölüm itibarıyla yeni bir karaktere merhaba diyor. Peki diziye yeni katılan Çöl Tilkisi Gertrude Bell kim? Gertrude Bell'i kim oynuyor?

Nurşah
19 Mart 2018 - 11:00
Yeni Bölüm

Payitaht Abdülhamid, geçtiğimiz günlerde 42. bölümünü yayınladı. Diziye bir de yeni bir tarihi karakter katıldı. Payitaht Abdülhamid Gertrude Bell, tarihte yaşamış birisi midir? Hangi ünlü oyuncu bu karaktere can verecek?

Payitaht Abdülhamid Gertrude Bell kim?

18-03/19/gertrude-bell-kim.jpg

1868 senesinde İngiltere'de dünyaya gelen Gertrude Bell, Oxford Üniversitesi Tarih bölümü mezunudur. O dönem kadınlarının eğitim alma durumlarını düşünürsek bu büyük bir olaydır. Mezun olduktan sonra İran'da büyükelçi olan amcasının yanına gider ve bu arada iki kere dünya turuna çıkar. Oldukça maceraperest bir kadın olan Gertrude Bell, katıldığı bir tırmanış sırasında yakalandığı fırtınadan sonra tam 56 saat boyunca bir halatın ucunda asılı kalır. Daha sonraları bu tepeye kendisinin ismi verilir.

Ortadoğu'ya yaptığı geziler sırasında bir çok arkeolojik çalışmaya katılır ve Türkçe de dahil olmak üzere 7 dil öğrenir. Gezdiği yerlerin haritalarını çıkarması ve gezilerini kitaplaştırması daha sonraki dönemlerde oldukça işine yarar. 

 Yine bu gezilerinden birinde yolu Konya'ya düşer ve hayatının aşkı ile tanışır. Fakat İngiliz askeri olan Binbaşı Dick Doghty-Wylie evlidir. Gizli kapaklı olarak süren bu ilişki 1915 senesinde Binbaşı'nın Çanakkale Savaşı sırasında ölmesi ile sona erer. İddialara göre Gertrude Bell'in Türk düşmanlığı işte bu olaydan sonra başlar. Hayatının bundan sonraki dönemlerini Osmanlı'ya karşı bir ajan olarak geçirecektir.

18-03/19/gertrude-bell.jpg

İlerleyen günlerde Osmanlı'ya karşı çalışabilecek Arap kabilelerini raporlar ve bu raporlar Osmanlı Devleti'ne karşı uzun yıllar kullanılır. Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmesi için düzenlenen Kahire Konferansı'na katılan tek kadın olur. Toplantıda Ortadoğu ülkelerine yön verilmesinde etkin rol oynar. Arap ülkeleri ile yakın ilişkiler içerisinde olan Bell, Osmanlı için büyük bir tehlike haline gelir.

12 Temmuz 1926'da yüksek dozda uyku ilacı alarak intihar eder. Senelerce devletlerin kaderini çizen kadın, kendi canına kıyarak tarih sahnesinden silinir.

Payitaht Abdülhamid Gertrude Bell'i kim oynuyor?

18-03/19/songul-oden.jpg

Tarihimizde yeri bulunan bu ajanı, ünlü oyuncu Songül Öden canlandırıyor. Songül Öden kimdir? Diyarbakır doğumlu olan güzel oyuncu, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü mezunudur. Tiyatro oyunculuğu geçmişinin ardından, Ferhunde Hanımlar isimli dizi ile televizyon dünyasına atılır ve pek çok başarılı işte kendinden söz ettirir.

Payitaht Abdülhamid 42. bölümden bir sahne 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin