RTÜK en çok cezayı hangi yayınlara ve dizilere verdi?

RTÜK en çok cezayı hangi yayınlara verdi?

resim yok
30 Ocak 2014 - 09:44
Magazin

RTÜK en çok cezayı hangi yayınlara verdi?

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun 2011'den bu yana verdiği cezalar masaya yatırıldı.

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, bugünkü köşe yazısında RTÜK'ün en çok hangi yayınlara ceza verdiğini okurla paylaştı.


Koloğlu, RTÜK'ün 2011'den bu yana en çok sağlığa zararlı bitkisel ürün tanıtımlarına verildiğini kaydetti.

 

DETAYLAR

Koloğlu'nun yazısı şu şekilde:

''Dikkatimi çekti, bu ay RTÜK'ten arka arkaya cezalar gelmeye başladı. Yıla hızlı bir giriş yapıldığı kanaati oluştu birçoğunda. RTÜK’ün cezalarıyla ilgili, son üç yılın verilerine baktım. İvme giderek artmış. 2011’de toplam 686 bin TL iken 2013'te ceza  tutarı yaklaşık 6 milyon TL’ye çıkmış.

 

EN ÇOK CEZA UYDU KANALLARINA

03 Mart 2011’den bugüne kadar RTÜK, en fazla gıda takviyelerinin ve bitkisel ürünlerin yanıltıcı ve halk sağlığına aykırı tanıtımlarına ceza verdi. Bu tür tanıtımları yapan kanallara 2000'den fazla ceza verilmiş.

2011 ve 2012’de uydudan yayın yapan kanallara verilen ceza 1.140-1.600 TL arasındayken, rakam 2013 yılında birden 23 bin TL'ye çıkıyor. Genelde en yüksek para cezaları ulusal kanallara veriliyor. 2013'te uydudan yayın yapan kanallar; ulusal kanalları yaklaşık 7 bin TL geçmiş.

 

BU SENE ARTIŞ OLABİLİR Mİ?

Geçen yılki cezalara baktığımızda 'cinsellik'le ilgili yorum farklılığı, siyasi gerilimin RTÜK üzerinde baskısı (özellikle iktidarın), Gezi olayları, ekrandaki söylem seviyesizliği birbirinin içine girmiş ve cezalarda büyük artış kendini göstermiş.
Seçim yasakları bu yıl cezaları artırıcı bir etken olabilir.[reklam]

Standart 'küçüklerin ve gençlerin gelişmesini engelleme' yine bu yıl ceza kategorilerinin en şişkini olur, iktidar-cemaat gerilimi, kanalların haberlerindeki ‘sataşma var’ şikayetleri de baskı unsuru olarak cezaya yansır.

Yani ben bu sene de geçtiğimiz yılın ceza ortalamasının yakalanacağı görüşündeyim.

 

İÇKİYE DEĞİL SİGARAYA BUZ

Geçen yıl ben de çok sık yazdım; şu 'içkilerin buzlanması' meselesini. Şikayetim; hem içirip hem de buzlanmasındandı. O zamanlar da sormuştum RTÜK yetkililerine, ''Sizden mi geliyor bu baskı?'' diye. RTÜK, televizyon kanallarının kendilerine bu konuda ‘pay’ çıkardığını söylemişti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği yayın ilkelerinin anlatıldığı toplantıda gündeme gelmiş bu buzlanma işi. Yayın kuruluşlarına sadece sigara görüntülerinin buzlanması gerektiği; bunun dışında alkollü içeceklerin de buzlanacağına ilişkin bir yasa hükmü olmadığı anlatılmış. Asıl meselenin alkollü içeceklerin özendirilmemesi ve gizli reklamının yapılmaması olduğu anlatılmış.

Dizilerin son bir ay yayınlanan bölümlerinde baktım, içkiler daha bir rahatlamış. Bunlarla uğraştık koca bir yıl!''

 

 

RTÜK'TEN 489 BİN LİRALIK SEVİŞME CEZASI! DETAYLAR BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin