Sevilen dizi Çalıkuşu'nun parfümü!

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri 1920‘li yıllarda bir parfüme adını vermiş.

resim yok
04 Şubat 2014 - 09:10
Magazin

Çalıkuşu'nun kokusu!

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri 1920'li yıllarda bir parfüme adını vermiş..

Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanın-dan uyarlanan 'Çalıkuşu'nun 18'inci bölümünde Kâmran'ın (Burak Özçivit) Selim'in (Deniz Celiloğlu) laboratuvarında bulacağı Çalıkuşu parfümünün gerçekte de üretildiği ortaya çıktı.


1920'li yıllarda üretilen bu parfümün kutusunun da kitap şeklinde tasarlandığı ve iç kapağında 'Çalıkuşu' romanından bir alıntının yer aldığı biliniyor.

 

Kent Yaşam'da yer alan yazıda Aybala Yentürk'ün verdiği bilgiler şöyle:

''Eserin başarısı, edebiyattan çok ama çok farklı başka bir alanda da bir ilk'in yaratılmasına vesile oldu. Roman ile aynı dönemde, Çalıkuşu Feride bu kez bir parfümde hayat buldu.

Başarılı tiyatro eserlerinin, romanların, operaların ya da karakterlerinin parfümlere ilham kaynağı olması, Avrupa’da, özellikle Belle Epoque döneminde yaygın bir pazarlama yöntemiydi. Bunlara en güzel örnekler, 1905 yılındaki Japon-Rus Savaşı’ndaki bir aşkı konu eden Claude Farrere'in 'La Bataille' romanından esinlenilerek 1919’da Guerlain tarafından üretilen 'Mitsouko', yine Guerlain tarafından Puccini’nin 'Turandot' Operası'ndan esinlenilerek 1929 da üretilen Liu parfümü, 1908’de Gaston Leroux’nun L’Illustration Dergisi ile dağıtılan tefrika romanı 'La Dame en Noir' ile aynı adı taşıyan Lentheric firmasına ait parfüm, ilk kez 1890 yılında sahnelenen Borodin’in 'Prince Igor' operasından esinlenen ve 1909 yılında V. Rigaud tarafından üretilen Prince Igor parfümü.

Ancak Çalıkuşu parfümünün Avrupa örneklerinden oldukça önemli bir farkı vardı. Zira romandan isim olarak esinlenmenin ötesinde, parfümün sunumu birebir romanla ilişkilendirilmişti. Parfümün kutusu bir kitap şeklindeydi ve kapağın içinde romandan bir alıntı ve altında da yazarının adı yer alıyordu:[reklam]
''Feride bütün vücudu titreyerek ayaklarının ucunda yükseldi. Genç adamı omuzlarından çekti. Vücudunun bütün kanı dudaklarında toplanmış, boynunu uzattı.'' - Reşat Nuri Bey'in Çalıkuşu romanından


Feride ile Kamran'ın en sonunda kavuştukları, eserde romantizm ile erotizmin bir arada yaşandığı nadir anlardan birini dile getiren bu satırların parfüm için alıntılanması oldukça anlamlıydı…

Çalıkuşu parfümünün şişesinin nasıl olduğunu ve nasıl koktuğunu ne yazık ki bilmiyoruz. Ancak döneme hakim olan koku beğenilerine uygun olarak formüle edildiğini düşünebiliriz. 1920’lerde piyasaya sürülen hemen hemen tüm modern parfümler, Chanel No 5’in yarattığı moda ile bol aldehit içeriyor ve doğadaki hiçbir kokuya benzemiyordu. Büyük olasılıkla Çalıkuşu parfümü de dönemin modasına uygun bir şekilde aldehit bazlı olarak tasarlanmıştı. Parfümü satışa sunan Altun Çiçek firması, İstanbul’un sayılı parfümeri üreticilerindendi. Altun Çiçek, sadece parfüm değil, Avrupa tarzı birçok kozmetik malzemeyi de üretiyordu ve tanınan önemli bir markaydı.''

 

Yazının tamamı için: http://www.kentyasam.com/calikusu-parfumu-yhbrdty-3338.html
 

 

 

ÇALIKUŞU'NUN SOSYAL MEDYA KARNESİ BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin