En iyi ve en kötü 30 Spin-Off rehberi!

İşte televizyon tarihinin en iyi ve en başarısız spin-off rehberi. Spin-off denilince aklınıza ne geliyor? Detaylar haberimizde.

Editör
28 Kasım 2016 - 21:10
Kültür Sanat

Geçtiğimiz günlerde spin-off haberini duyurduğumuz The Bing Bang Theory'den sonra bir spin-off rehberi hazırlamaya karar verdik. Orjinalinden iyi ya da kötü işte televizyon tarihinin 30 spin-off yapımı. Öncelikle spinoff'un ne olduğunu öğrenelim.

Spin Off Nedir?

Amerikan dizi sektöründe bolca kullanılan bu terim; dizi olsun film olsun görsel bir yapımın sevilen bir karakteri üzerine kurgulanmış farklı bir yapım anlamına geliyor. Bunun dışında kurgusu aynı ancak ana karakteri farklı yapımlar da bu kategoriye giriyor. Spin-off yapımlara Türkiye'den örnek vermek gerekirse, Arka Sıradakiler dizisinde Kemal Öğretmen adıyla tanıdığımız ve sonrasında aynı isimle başrol oynadığı yapım "Kemal Öğretmen" dizisini gösterebiliriz.

1- BETTER CALL SAUL

16-11/28/better-call-saul-spin-off.jpg

BREAKING BAD, 2015, 8.7 puan
İlk yapımımız Breaking Bad dizisinin spin-off'u Better Call Saul Breaking Bad dizisinde davaların çözümünde kullandığı ilginç yöntemler ve yüksek risk ortamında avukatlık yapan Bob Odenkirk'i, yani Jimmy'i artık daha yakından tanıyacağız. New Mexico’daki hukuk bürosunu açmasına neden olan dava ve olayları anlatan drama kategorisindeki dizi, ilk bölümüyle 4 buçuk milyon izleyici sayısına ulaşarak kablolu tv'de en iyi dizi prömiyeri rekorunu kırmıştı. Hali hazırda iki sezonu yayınlanmış dizinin 3. sezon onayının alındığını, 2017'de ekranlara kaldığı yerden devam edeceğini de belirtelim.

2- THE ORIGINALS

16-11/28/the-originals-spin-off.jpg

VAMPIRE DIARIES, 2013, 8.3 puan
İki kardeş arasında kalan genç bir kadının merkez hikâyeyi oluşturduğu Vampire Dairies’in spin off’u The Originals bu sefer Mikaelson kardeşlerin New Orleans’ı geri alma hikâyelerini anlatıyor. Şehri artık Marcel yönetmektedir ve Klaus’un tek hedefi de geri almaktır!

3- THE FLASH

16-11/28/the-flash-spin-off.jpg

ARROW, 2014, 8.2 puan
Dizi Oliver Queen’in bir kahraman olma hikâyesini anlatan Arrow’da tanıştığımız The Flash yani Barry Allen’in yıldırım tarafından çarpıldıktan sonra kazandığı hız gücünü anlatıyor. Ancak bir sorun vardır; bu olaydan sadece Barry Allen etkilenmemiştir ve diğer etkilenenler güçlerini kötüye kullanmaktadırlar. Flash için de tek seçenek onlarla savaşmaktır.

4- ANGEL

16-11/28/angel-spin-off.jpg

BUFFY THE VAMPIRE SLAYER, 1999-2004, 8.0 puan
Buffy ile olan romantik ilişkisi geri dönülemez derecede yaralar alınca Vampir Angelus (Angel) Los Angeles’a taşınır ve doğaüstü sorunları olan insanlara yardımcı olurken kendi kefaretini de ödemektedir. İnsan ruhu taşıyan ancak geçmişte korkunç suçlar işlemiş olan Angel insanlıktan bir af beklemektedir. Orijinal seride Buffy’e vampirlerle olan savaşında yardım eden Angel’i bu sefer kendi maceralarında izledik.

5- DARIA

16-11/28/daria-spin-off.jpg

BEAVIS AND BUTT-HEAD, 1997-2001, 8.0 puan
Daria Morgendorffer, MTV’nin Beavis and Butt-head isimli animasyonunda bir yan karakterken kendi dizisini kaptı. Beş sezon yayınlanan Daria anında bir hit oldu. Google görsellerde aratıldığında çıkan yüzlerce “cosplay” fotoğrafı popülerliğini kanıtlar nitelikte. Daria, Beavis and Butt-head’in iğneliyici mizahına daha sofistike bir bakış açısı getirdi.

6- FRASIER

16-11/28/frasier-tv-series.jpg

CHEERS, 1993-2004, 8.0 puan
Doktor Frasier Crane televizyon tarihindeki en uzun süreli karakter olarak ün saldı. Cheers’deki uzun yayın hayatından sonra tam tamına 11 sezon kendi şovunda yayınlandı. Cheers dizisinde Boston’da olan Dr. Frasier, memleketi Seattle’a döner ve orada psikiyatrist olarak çalışmaya devam eder. En başarılı sitcomlardan sayılan Frasier aynı zamanda orijinal dizinin üzerine kattığı mizah ve popülerite ile Cheers izlemeyenler için dahi mükemmel bir dizi.

7- YOUNG AMERICANS

16-11/28/young-americans-spin-off.jpg

DAWSON’S CREEK, 2000, 7.9 puan
Young Americans bir WB dizisinde olması gereken her şeye sahipti: genç ve yakışıklı aktörler, Dawson’s Creek gibi başarılı bir diziyle olan direkt bağı ve dramatik bir senaryo. Will, Dawson’s Creek’de Pacey’in çocukluk arkadaşı olarak sezon 3’te yer aldıktan sonra Young Americans’da esas oğlan oldu. Ancak dizi maalesef kısa ömürlü oldu.

8- MUPPET BABIES

16-11/28/muppet-babies-spin-off.jpg

THE MUPPET SHOW, 1984–1991, 7.6 puan
The Muppets, pek çok sayıda TV şovu, filmleri ve diğer medya elementleri ile kocaman bir marka. The Muppets’ın birçok spin-off’u olmasına rağmen en başarılısı şüphesiz Muppet Babies’di. Kuklaların çocukluğunu anlatan seri uzun süre yayında kaldı.

9- THE LONE GUNMEN

16-11/28/the-lone-gunmen-spin-off.jpg

THE X-FILES, 2001, 7.5 puan
The X-Files Ajan Mulder ve Scully’nin dünya dışı canlılarla alakalı davaları araştırmalarına dayanan bilim kurgu, korku dizisi ve aynı zamanda 2 adet sinema filmi de mevcut. Aslına bakarsanız The X-Files’ın daha fazla spin-off’u olmaması çok enteresan. Sahip olduğu tek spin-off olan The Lone Gunmen, Scully ve Mulder’a yardım eden üç komplo teorisyenini konu alıyor. The X-Files’dan farklı olarak daha komik ve olaylara bakış açısı doğaüstü yerine komplo teorilerine dayalı. Pilot bölüm Mart 2001’de yayınlandı ve 11 Eylül ile olan bağlantılarından dolayı anında yüksek reytingler aldı. Maalesef dizinin geri kalan bölümlerinde reytingleri düştü ve yayından kaldırıldı.

10- DEGRASSI: THE NEXT GENERATION

16-11/28/degrassi-the-next-generation-spin-off.jpeg

THE KIDS OF DEGRASSI STREET, 2001-2015, 7.4 puan
Bu diziye bir spin-off demek pek doğru değil çünkü dizinin kendisi kendi halinde şaşırtıcı derecede büyüyerek bağımsız bir yapım oldu desek yeridir. Aynı zamanda orjinalinden de daha iyi! Degrasi toplamda 13 sezon ve 300 bölüm yayınlandı ve Drake’i de hayatımıza kattı.

11- TIM AND ERIC AWESOME SHOW

16-11/28/tim-and-eric-awesome-show-spin-off.jpg

TOM GOES TO THE MAYOR, 2007, 7.3 puan
Tim Heidecker ve Eric Wareheim’ın Tom Goes to the Mayor’u bittikten birkaç ay sonra ikili Tim and Eric Awesome Show, Great Job!’u yayınladı. İlk serideki karakterlerin çoğu sabit kalmasına rağmen evreni genişledi. Seri çoğunlukla “anti-mizah” olarak tanımlansa da rahatsız edici olduğu halde çok komik kabul ediliyor.

12- FEAR THE WALKING DEAD

16-11/28/fear-the-walking-dead-spin-off.jpg

THE WALKING DEAD, 2015, 7.1 puan
Şerif Rick Grimes görev başında vurulduktan sonra komaya girmiş ve uyandığında kendini zombilerle dolu bir dünyada bulmuştu. Dünya, The Walking Dead’de izlediğimiz korkunç olaylara nasıl evrildi sorusunun cevabını ise yeni karakterler ile Los Angeles’da aldığımız dizi California’da gittikçe kötüleşen zombi istilasını anlatıyor.

13- ONCE UPON A TIME IN WONDERLAND

16-11/28/once-upon-a-time-in-wonderland-spin-off.jpg

ONCE UPON A TIME, 2013-2014, 7.1 puan
Orijinal olarak Alice Harikalar Diyarında olarak bildiğimiz çocuk kitabının beyaz perdede ve televizyonda çokça yansıması var. Once Upon a Time da bunlardan biriydi. Viktorya dönemi İngiltere’sinde yaşayan genç ve güzel Alice tavşan deliğinin öteki ucundaki dünyayı anlattığı Wonderland da bu yapımların en sonuncusu ve orijinal dizinin spin off’u.

14- LEGENDS OF TOMORROW

16-11/28/legends-of-tomorrow-spin-off.jpg

ARROW & THE FLASH, 2016, 7.1 puan
DC karakterleri birbirlerinin dizilerinde çokça rol alıyor. Aynı evren içerisinde olsun olmasın güç birliği yapıp, kötülerle savaşıyorlar. Legends of Tomorrow da böyle bir dizi. İçlerinde Oliver Queen ve Barry Allen’ın da olduğu bir grup süper kahraman dünyanın sonunun gelmesi engellemek için Rip Hunter tarafından çağırılır.

15- LAVERNE AND SHIRLEY

16-11/28/laverne-and-shirley-spin-off.jpeg

HAPPY DAYS, 1976-1983, 6.9 puan
Happy Days toplamda 7 adet spin-off üretse de bunlardan en popüleri Lavene & Shirley’di. Diziye adını veren unutulmaz karakterler çok yakın arkadaş oldukları kadar televizyon tarihinin en iyi ikililerinden biriydi. Dizi bir hit oldu ve 8 sezon boyunca yayınlandı.

16- THE GLEE PROJECT

16-11/28/the-glee-project-spin-off.jpg

GLEE, 2011, 6.7 puan
Bir grup liselinin içinde bulundukları lise ortamına uyamamaları nedeniyle kendilerine dışlanmış hissetmeleri ve bu nedenle bir çeşit koroya katılmalarını anlatan dizi popüler şarkıları coverladıkları için çokça sevildi. Fakat The Glee Project başlı başına varlığıyla farklı bir kategoride. Popüler bir dizinin şarkı yarışmasından hallice bir reality şovu olarak yayınlanmış olan The Glee Project’in temel olayı kazananın Glee’de oynayacak olmasıydı. Bu spin-off sadece 2 sezon yayında kaldı.

17- THE AMANDA SHOW

16-11/28/the-amanda-show-spin-off.jpg

ALL THAT, 1999-2002, 6.7 puan
All That’in spin-off’u ya da onunla aynı “evrende” geçen birçok dizi var. Yaratıcı ve çoğu zaman sürreal olan KaBlam! bunların ilki olsa da en başarılısı The Amanda Show oldu. All That’de baş rolde olan oyuncu Amanda Bynes kendi skeç şovu olan The Amanda Show ile 3 sezon yayınlandı.

18- PRIVATE PRACTICE

16-11/28/private-practice-spin-off.jpg

GREY’S ANATOMY, 2007–2013, 6.6 puan
Spin-off’lar genellikle komedide görülse de nadiren de olsa dramaların da spin-off’ları yapılıyor. Grey’s Anatomy Dr. Meredith Grey’in ve cerrah arkadaşlarının hayatlarını anlatıyordu. Her ne kadar Grey’s Anatomy kadar olamasa da başarılı bir 6 sezon geçiren Private Practise Kate Walsh’in karakteri Addison’un hayatını merkeze alıyor.

19- JOEY

16-11/28/joey-spin-off.jpg

FRIENDS, 2004, 6.0 puan
Friends’i hepimiz biliyoruzdur. New York’ta yaşayan 6 arkadaşın komik hayatlarını anlatan dizi tam tamına 10 sezon sürdü. Dizinin saf ama sevimli karakteri Joey orijinal seri boyunca hep aktör olmak için çalışmış ancak başaramamıştı. Joey de dizi olarak büyük ihtimalle neden her başarılı dizinin spin-offlarının yapılmaması gerektiğinin en güzel örneklerinden. Friends’in sitcom tarihindeki en başarılı dizilerden biri olması su götürmez bir gerçek, bu yüzden bir spin-off yapılacağı kolayca tahmin edilebilirdi ancak Friends’i Friends yapan en önemli iki özelliği çıkarıp- New York ve adı üstünde arkadaşların geri kalanı-bir spin-off yapılınca haliyle başarısızlık kaçınılmazdı. Sıkıcı, gereksiz ve en önemlisi komik değildi. Düşük reytingler nedeniyle de iptal edildi.

20- CHECK IT OUT! WITH DR. STEVE BRULE

16-11/28/check-it-out-with-dr-steve-brule-spin-off.jpg

TIM AND ERIC AWESOME SHOW, GREAT JOB!, 2010, 8.7 puan
John C. Reilly’nin Dr. Steve Brule olarak hayatı irdelediği şov gerek bölümlerin kısalığı, gerekse komikliği nedeniyle şu an yayınlanmaya devam eden en komik spin-off’lardan biri.

21- ALL GROWN UP!

16-11/28/all-grown-up-spin-off.jpg

RUGRATS, 2003-2008, 5.3 puan
Nickelodeon konu spin-offlara gelince biraz tutucu davranmasına rağmen Rugrats 2003 senesinde bir spin-off’a kavuştu. Çocukluğumuzu düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk animasyonlardan olan Rugrats dört bebeğin ve yaşça büyük kuzenlerinin hikâyelerini anlatıyor. İlk başta 10. Yıl özel bölümü olarak tasarlanan spin-off kısa sürede popülerliği sayesinde ayrı bir dizi haline geldi. Orijinal karakterlerin gençlik yıllarını konu alan dizi 5. Sezon sürdü.

22- HERE COMES HONEY BOO BOO

16-11/28/here-comes-honey-boo-boo-spin-off.jpg

TODDLERS & TIARAS, 2012-2014, 2.6 puan
Sadece senaryolu diziler spin-off yaratmıyor, Honey Boo Boo bir reality şovdan çıktı. Çok farklı geri dönüşler alan seri, televizyon tarihinin en gereksiz spin-off’larından olsa da yüksek reytingler aldı.

23- I LOVE NEW YORK

16-11/28/i-love-new-york-spin-off.jpg

FLAVOR OF LOVE, 2007, 4.7 puan
New York (Tiffany Pollard) Flavor of Love’da finalistken kendi reality dizisine kavuşanlardan. Flavor of Love’da kaybettikten sonra, kendi serisinde bu sefer taliplerini beklemeye başladı. Daha sonra I Love New York’da kaybeden Real ve Chance de kendi spinofflarına kavuştular.

24- THE SHOW WITH VINNY, SNOOKI & JWOWW, THE PAULY D PROJECT

16-11/28/the-show-with-vinny.jpg

JERSEY SHORE, 2013, 4.2 puan
MTV hiti Jersey Shore Amerika’yı kasıp kavurduktan sonra serinin 4 yıldızı kendi reality şovlarını yapmaya başladı. Vinny ünlüleri evinde akşam yemeğinde ağırlarken, Snooki ve Jwow ev paylaştılar ve son olarak da Pauly D DJ olmaya çalıştı, ancak hepsi birbirinden kötü spin-offlardı.

25- THE STEVE WILKOS SHOW

16-11/28/the-steve-wilkos-show-spin-off.jpg

THE JERRY SPRINGER SHOW, 2007, 5.8 puan
The Steve Wilkos Show yapılmış en enteresan spin-off olabilir. Jerry Springer’in popüleritesinin tavan yaptığı zamanlarda koruması Wilkos bir anda yıldız oluverdi. Şovu oldukça garipti çünkü konuklarının oturmasına izin vermiyor ve eleştiri kabul etmiyordu. Seri 1,075 bölüm boyunca sürdü.

26- VIVA LA BAM

16-11/28/viva-la-bam-spin-off.jpg

JACKASS, 2003-2005, 5.3 puan
Jackass bir grup ekstra haraketli gencin kendilerine bir şekilde zarar verdikleri bir programdı. Programın oyuncularından Bam Margera daha sonra kendi showu olması gerektiğine karar vermiş olsa gerek Viva La Bam, dünyaca ünlü efsane Jackass’in bir spin-offu olarak çıktı. Jackass ne kadar harikaysa, Viva La Bam de o kadar kötüydü. Jackass’de spontane komedik aksiyonlar varken, Viva La Bam, Bam Margera’nın ailesine yaptığı planlı ve gereksiz şakaları içeriyordu.

27- BUDDIES

16-11/28/buddies-spin-off.jpg

HOME IMPROVEMENT, 1996, 6.4 puan
Son derece popüler bir sitcom’un spin-off’u olmasına rağmen Buddies’i çok kişi hatırlamaz. Dave Chappelle ve Jim Breuer konuk oyuncu olarak girdikleri Home Improvement’ten kendilerine bir şov kaparak döndüler, ancak Breuer kovulup yerine başkası gelince şov tutmadı ve yayından kaldırıldı.

28- THE CLEVELAND SHOW

16-11/28/the-cleveland-show-spin-off.jpg

FAMILY GUY, 2009-2013, 5.6 puan
Family Guy çok sevdiğimiz Griffin ailesinin ama özellikle de komik Peter Griffin’in hikayesiydi. Komşuları Cleveland orijinal seride bile çok ilgi çeken bir karakter değildi. Ne kadar da gereksiz bir spin-off! The Cleveland Show, Family Guy’daki Cleveland Brown, eşi ve üç çocuğunu anlatıyor. Sıkıcı, rahatsız edici esprilerle dolu pek de ilginç bir yanı olmayan şov sonunda Fox tarafından kaldırıldı.

29- FAMILY MATTERS

16-11/28/family-matters-spin-off.jpg

PERFECT STRANGERS, 1989–1998, 6.6 puan
Frasier ile beraber en başarılı spin-off’lardan biri olan Family Matters dokuz sezon boyunca yayınlanarak tarihte siyahi karakterlere sahip en uzun süre yayında kalan ikinci dizi oldu. Harriette ve Carl Winslow Perfect Strangers karakterleriyken Steve Urkel’ın tanıtılmasıyla beraber şovun kendisi büyük bir başarı elde etti ve hala günümüzde çokça refere edilen bir yapım oldu.

30- TIME OF YOUR LIFE

16-11/28/time-of-your-life-spin-off.jpg

PARTY OF FIVE, 1999–2001, 6.2 puan
Time of Your Life, sadece aktörü yüzünden hayata geçen spin-off’lara güzel bir örnek. Jennifer Love Hewitt’in artar popüleritesi düşünülüp çekilen dizi sıkıcı bir karakter üzerinden kurgulandığı için pek tutmadı ve kısa süre içerisinde yayından kaldırıldı.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin