Ertuğrul Gazi nasıl öldü? Kaç yaşında vefat etti? Hayatı ve çocukları hakkında merak edilenler!

Diriliş dizisi ile aşina olduğumuz tarihi karakter Ertuğrul Bey ne zaman öldü? Nasıl vefat etti? Halime Hatun'dan sonra tekrar evlendi mi? Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi hakkında merak edilen her şey haberimizde...

Nurşah
04 Mayıs 2018 - 15:00
Kültür Sanat

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin atası olan Ertuğrul Bey kaç yaşında öldü? Nasıl vefat etti? Diriliş dizisinde Engin Altan Düzyatan'ın başarı ile canlandırdığı ve hayatına tanık olduğumuz tarihi karakter hakkında merak edilen her şey...

18-05/04/ertugrul-bey-nasil-oldu.jpg

Ertuğrul Bey doğumu ve Anadolu'ya gelişi

Tarihimizin bu şanlı karakterinin doğum tarihi hakkında net bilgiler olmasa da Ertuğrul Bey'in, 1180'li yılların sonlarında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Oğuzların Bozok koluna bağlı olan Kayı Boyu'na mensuptur ve annesi Haime Hatun'dur. Babası ise kimi kaynaklarda Gündüzalp Bey olarak gösterilirken kimi kaynaklarda da Süleyman Bey olarak belirtilir.

Ertuğrul Gazi'nin Anadolu'ya geliş sürecine ilişkin çeşitli görüşler bulunmaktadır. 1243 senesindeki Kösedağ Savaşı'ndan sonra Anadolu'daki baskısını artıran Moğol gücü, buralarda yaşayan boyları Bizans uçlarına doğru itmiştir. İşte tam da bu dönemde, Sultan Öyüğü olarak adlandırılan bölgenin en uç kısmına yani Söğüt'e yerleşen boyun lideri Ertuğrul Gazi'dir. 

Dönemin tarih yazıcısı Ruhi'ye göre ise de Ertuğrul Gazi önderliğindeki boy, Türkistan'dan Karacadağ bölgesine göç etmiş ve Anadolu Selçukluları'nın Bizans ileyaptığı savaşlarda 1. Alaeddin'e destek olmuştur. Harzemşahlar ile girişilen Yassı Çimen Savaşı ve Moğollar ile yapılan Kösedağ Savaşı'nda da Selçuklular yanında kılıç sallamışlardır. Elde edilen başarıların ardından 1. Alaeddin, Ertuğrul Bey'e Söğüt ve Domaniç'i vermiştir.

18-05/04/ertugrul-gazi-k-mdir.jpg

Ertuğrul Bey başarılı bir savaşçı olmasının yanısıra oldukça sağduyulu ve vefakar bir karakter sahibidir. Moğollar'ın Anadolu Selçuklu'yu ele geçirdikleri dönemde diğer Türk boyları birer birer bağımsızlıklarını ilan ederlerken kendisi Selçuklular'a bağlı bir boy beyi olarak kalmış ve sınırları korumaya çabalamıştır. Bunun sonucunda da dönemdeki Moğol zulmünden kaçan derviş, gazi ve Türk boyları çatısı altında toplanmıştır.

Ertuğrul Gazi, merhametli ve yardımsever kişiliği ile emri altındaki halk tarafından oldukça sevilmiş ve saygı görmüştür...

Ertuğrul Gazi'nin çocukları

Halime Hatun ile evlenen Ertuğrul Bey'in Gündüz Alp, Osman ve Saru Batu Savcı Bey adlarında üç tane çocuğu olmuştur.

Diriliş Ertuğrul adlı dizide izlediğimizin aksine Ertuğrul Bey, hayatı boyunca sadece bir kez evlenmiştir. Eşi Halime Hatun da 1281 senesinde vefat etmiştir.

18-05/04/ertugrul-gazi-ne-zaman-oldu.jpg

Ertuğrul Gazi ne zaman öldü?

Ertuğrul Bey, 1281 yılında 90'lı yaşlarda vefat etmiştir. Çevresi tarafından oldukça sevilen bu yiğit adamın ölümü herkesi büyük bir yasa boğmuştur. Türbesi, Osman Bey tarafından yaptırılmıştır ve Bilecik'e bağlı Söğüt'te bulunmaktadır. Ayrıca Söğüt'te Ertuğrul Bey için her sene anma törenleri düzenlenmekte ve bu yüce karakter yad edilmektedir. 

Bu önemli karakter Diriliş Ertuğrul dizisinde Engin Altan Düzyatan tarafından canlandırılmaktadır.

18-05/04/ertugrul-gazi-engin-altan-duzyatan.jpg

Engin Altan Düzyatan kimdir?

26 Temmuz 1979 tarihinde doğmuştur. Türk tiyatro,sinema, dizi oyuncusu ve sunucusudur. Engin Altan Düzyatan, tiyatroyla lisedeyken tanıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü'ne girdi.

Mezun olduktan sonra İstanbul'a oyunculuk için geldiği yıllarda fotomodellik yaptıktan sonra profesyonel oyunculuk hayatına başladı. Hazal Kaya ve Naz Elmas ile birlikte Beymen Club'ın 2010 koleksiyonu çekimlerinde yer almıştır.

Diriliş Ertuğrul 117. bölüm fragmanı

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin