Halil Halid Paşa nasıl öldü? Payitaht Abdülhamid'in sevilen karakteri gerçek tarihte kimdir?

Payitaht Abdülhamid Halil Halid nasıl öldü? Kimdir ve hakkında merak edilenler haberimizde yer alıyor...

Nurşah
11 Ocak 2019 - 17:17
Yeni Bölüm

Cuma akşamlarının sevilen tarihi dönem dizisi Payitaht Abdülhamid Halil Halid nasıl öldü? Kaç yaşında vefat etti? Dizinin sevilen karakteri hakkında merak edilenler haberimizde yer alıyor...

19-01/11/halil-halit-kimdir-nasil-oldu.jpg

Halil Halid Paşa kimdir?

1869 yılında Ankara'da dünyaya gelmiştir. Henüz çok küçük yaşlardayken babasını kaybetmiş ve dönemin Anadolu Kazaskeri Mehmet Tevfik Efendi'den eğitim almıştır. Bu kişi aynı zamanda 9 yaşındayken babasını kaybeden Halil Halid'in amcasıdır. 1893 senesinde Hukuk Mektebi'nden mezun olmuştur.

Türk matbaasının önemli isimlerinden Ebuzziya Tevfik Bey'in yanında çalışırken The Times gazetesinin bir muhabiri ile tanışmış ve 1894 yılında bu arkadaşının yardımı ile İngiltere'ye gitmiştir. Bir Türkün Ruznamesi isimli günlük tarzındaki eseri İngiltere'de de 1903 senesinde basılmış ve döneminde büyük ilgi görmüştür.

Halil Halid Bey İngiltere'de geçimini sağlamak için Hürriyet gazetesinde çalışmıştır. Hürriyet gazetesindeki vazifesinin sonlanmasının ardından Sultan'ın aleyhinde yayın yapan herhangi bir gazetede çalışmayacağına dair bir sözleşme imzaladıktan sonra Londra Şehbender (Konsolos) yardımcılığı görevine atanmıştır. İngiltere'de görev yaptığı dönemde İngilizler'in Osmanlı'ya karşı politikalarını yakından izleme fırsatı bulmuş ve hazırladığı bazı raporları 2. Abdülhamid'e göndermiştir. 1897 senesinden itibaren ülkesine döneceği 1911'e kadar geçen sürede Cambridge Üniversitesi bünyesinde Türkçe muallimliği yapmış ve hatta bu üniversite tarafından "Master of Art"  (Üstad-ı Ulûm) ünvanı alan ilk Osmanlı olmuştur.

19-01/11/halil-halid-kimdir-payitaht.jpg

Yurduna dönüşü

Halil Halid İttihat ve Terakki Fırkası Ankara göreviyle meclise ayak basmıştır. 4 Ağustos 1912 tarihinde yeni kurulan bu meclisin feshedilmesinin ardından siyasi hayatı da sonlanan Halil Halid Paşa sonraki dönemlerde Hindistan Baş Şehbenderi (Konsolos) görevine getirilmiştir. Hindistan/ Bombay'a yaptığı seyahatler esnasında özellikle müslüman halk tarafından büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Dönemindeki Hint/İngiliz otoriteleri kendisi için "Pan-İslamizmin şimdiye kadarki en büyük temsilcilerinden birisi" olarak bahsetmiştir... 

İslam alemi ve Almanya'yı bir araya getirmek ve yakınlaştırmak amacı ile Almanya'dan davet alan önemli kişiler arasında yer almıştır. Almanya'da yaşadığı süre içerisinde yazarlık hayatına devam etmiş ve 1. Dünya Savaşı esnasında da orada bulunmuştur. 1922 senesinde ise İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi bünyesinde görev almıştır. Türkiye'de belki de pek çok tanınmayan Halil Halid Paşa İngiltere ve Kuzey Afrika'da oldukça bilinen bir kişiliktir. Sadece siyasi kimliğiyle değil İslam dünyasında da ilmi yönüyle oldukça tanınan önemli bir karakterdir. 

19-01/11/halil-halid-nasil-oldu.jpg

Halil Halit nasıl öldü?

Zatürre hastalığına yakalanan Halil Halid Paşa bir sene boyunca bu hastalık ile boğuşmuştur. Hayatının son aylarında hastalığı iyice ilerledikten sonra dostu Said Halim Paşa'nın oğlu tarafından Kahire'ye götürülür. Buradaki sıcak havanın kendisine iyi geleceği düşünülmüştür. Hastalığının daha da ilerlemesi sonucu hastaneye kaldırılmış ve bir süre sonra da memleketine dönmüştür. Doktorlarının müsaade etmesi üzerine deniz yolu ile İstanbul'a gelmiş ve erkesi gün de hayatını kaybetmiştir. 29 Mart 1931 tarihinde vefat eden Halil Halid Paşa'nın cenazesi sessiz sedasız düzenlenmiş, ölümü sebebi ile Darülfünun bir günlük tatil edilmiştir. Mezarlığı Merkezefendi'de bulunmaktadır.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin