Hüdhüd Teşkilatı nedir? Abdülhamid'in kurduğu teşkilat hakkında...

Payitaht Abdülhamid Hüdhüd Teşkilatı nedir? Gerçek tarihte Abdülhamid'in kurduğu istihbarat teşkilatları hakkında merak edilenler haberimizde yer alıyor...

Nurşah
19 Kasım 2018 - 16:46
Yeni Bölüm

TRT 1 ekranlarında sevilerek izlenen Payitaht Abdülhamid dizisinde sıklıkla ismini duyduğumuz Hüdhüd Teşkilatı nedir? Abdülhamid'in kurduğu istihbarat teşkilatları arasında Hüdhüd Teşkilatı'nın yeri hakkında merak edilenler haberimizde!

18-11/19/hudhud-teskilati.png

Hüdhüd Teşkilatı nedir? 

Payitaht Abdülhamid dizisinde 57. bölüm itibari ile Hüdhüd Teşikalatı ile tanıştık. Bu teşkilat Abdülhamid'in pek çok teşkilatının üzerinde tutulmaktadır. Halil Halid Paşa bu teşkilatın en önemli isimleri arasında yer almaktadır. Hüdhüd Teşkilatı nişanına sahip olanlar makam olarak paşalardan yukarıda sayılmaktadır. Payitaht dizisinde Sultan Abdülhamid, Hüdhüd Teşkilatı hakkında, Halil Halid Paşa'ya şunları söylemiştir:

"Yıldız İstihbarat Teşkilatının bir çok şubesi vardır. Lakin Hüdhüd Teşkilatı bunların da üzerindedir. Hüdhüd kuşunun tepesindeki sorguçtan da ötürü ona sahib-i külah da denmiştir. İşte sen şimdi bu teşkilatın sahiplerindensin. Siz bana bağlısınız. Bana bağlı olan iki kişi daha var. Vakti geldiği zaman bunu öğreneceksiniz. Makam olarak paşalarımdan yukarıdasınız. Bu nişan göğsünüzde olduğunda sizin verdiğiniz emir, benim verdiğim emirdir. Londra'da, Petrograd'da, Paris'te, Berlin'de, Çin'de, Maçin'de, Amerika'da, Afrika'da, dünyanın her yerinde bu Hüdhüd teşkilatından biri mutlaka vardır. Vakti geldiğinde onu da göreceksiniz...

18-11/19/hudhud-payitaht.jpg

Hüdhüd kuşu hikayesi ve teşkilatı hakkında

 Hüdhüd kuşu pek çok efsanelere konu olmuş bir kuştur. Her şeyi gören ve bilinmeyeni bilen bir kuş olarak tasvir edilir. Çeşitli rivayetlere göre Hz. Süleyman'a Sebe ülkesinden haber getirmiş ve yardımcı olmuştur.

Bir anlatıya göre ise hüdhüd evli olan bir kadındır. Bir gün ayna karşısında saçını tararken kayınpederi odasına girer ve bu ani durum karşısında utanan hüdhüd kuş olup havalanır. Hüdhüdün başındaki tarak da buradan gelmektedir ve Farsi kaynaklarda hüdhüd kuşundan şaneser yani tarak başlı olarak bahsedilir.

Hüdhüd Teşkilatı dizide Sultan Abdülhamid'in kurduğu istihbarat teşkilatları arasında iyi karakterli, haber getiren ve adalet dağıtan bir teşkilat olarak izleyiciye sunulur... Sultan Abdülhamid'in Hüdhüd Teşkilatı üyesi olarak bahsettiği diğer iki kişinin kim olduğu henüz belli olmamıştır. 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin