Hüseyin Paşa hain mi değil mi?

Bu hafta yayınlanan Payitaht Abdulhamid 32. bölümde yine izleyiciyi şaşırtan olaylar yaşandı. Diziye aniden giriş yapan Hüseyin Paşa dizinin sonunda öyle bir hamle yaptı ki izleyici şoka uğradı! Acaba Hüseyin paşa hain mi?

Editör
06 Ocak 2018 - 00:25
Yeni Bölüm

İzleyiciyi her hafta şaşırtmayı başaran Es Film imzalı TRT 1'in sevilen dizisi Payitaht Abdülhamid son bölümde yine bir hain mi tartışması başladı. Diziye Hüseyin Paşa olarak giriş yapan oyuncu (Alper Düzen) bir anda azılı düşman Parus ile işbirliği yaparken görüntülendi. Peki diziye yeni giriş yapan Hüseyin Paşa hain mi değil mi?

Sürekli bir savaş ihtimali dahilinde kalan Padişah, bu durumdan çıkmak ve orduyu güçlendirmek adına paşalardan da habersiz şekilde bir işe kalkışıyor. Görev verdiği Hüseyin Paşa'yı Osmanlı topraklarını araştırması ve daha güçlü bir ordu kurmak için gerekli askerler hakkında bilgi toplamak üzere görevlendirir. Padişah'ın amacı mevcut orduyu değiştirmekten ziyade özel birlikler oluşturup, bunu da gözlerden uzak şekilde geliştirmek ve Türk ordusunu daha güçlendirecek bir hale getirmektir. Bu özel ordu için yeni ve daha etkili silahlar almak ile müttefik ülkelerden eğitim desteği almak da planın parçasıdır. 

18-01/06/huseyin-pasa-payitaht.jpg

Hüseyin Paşa'nın ortaya çıktığı gün Abdulhamid Han; "Yeni bir ordu kuracağız; kalp gibi çevik, gece gibi esrarlı, Yıldırım Bayazid'in ordusundaki sürat, Yavuz Selim Han'ın ordusundaki kuvvet, Sultan Selim'in ordusundaki gibi adil ve korkutucu olacak, Murat Han'ın ordusundaki gibi inançlı, Bedir ordusunun imanını yakalama arzusunda.." sözleriyle yeni kurulacak ordunun özelliklerini böyle anlattı.

"Askere alınmış yeni birlikler olacak, yetişme şekilleri daha sağlam, uzun bir eğitim alacaklar, yeni silahlar alacağız, techizatlar gelecek.. Paşalar; bize saldıranların nihai hedefi büyük bir harp çıkarmaktır. Tahsin Paşa'nın mahkemeye çıkarılmasındaki asıl sebep budur. Hüseyin Paşa yeni ordu kimlerden müteşekkir olsun diye tetkik etmek üzere görevlendirildi." dedi.

Hüseyin Paşa da tavsiyelerinde; "Ordumuzdan her milletten asker var. Lakin bu milletleri bileştirerek alaylar kurabiliriz. Mesela gürcü alayı, arap alayı, kürt alayı hatta sırplardan bir ordu kurabiliriz. " diyerek araştırmaları neticesinde edindiği fikri anlatmıştır.

Peki tarihte Hüseyin Paşa hain mi? Kimdir?

Hüseyin Paşa diziye Bidar Sultan'ın kardeşi olarak girdiği için, öncelikle soy ağacına bakalım. 1875'te II. Abdülhamid'in haremine giren Bidâr Kadınefendi'nin  kayıtlara göre yalnızca tek kardeşi bulunuyor, o da Çerkes Mehmed Paşa. 

18-01/08/huseyin-pasa-alper-duzen.jpg

II. Abdülhamid döneminde paşalık yapmış Hüseyin Hilmi Paşa'nın hayatına bakıldığında aslında dizideki rol ile örtüştüğü söylenebilir. Doğum 1855, Ölüm 1922 Viyana olarak kayıtlara geçen Hüseyin Hilmi Paşa V. Mehmed döneminde (1909) sadrazamlık yapmıştır. 1902'de Osmanlı devleti adına Balkanlarda gözlemde bulunmak üzere Selanik, Kosova ve Manastır vilayetlerine Müfettiş-i Umumiliği görevini ifa etmek üzere gönderilmiştir. Bu tarihlerde görevini başarıyla yerine getirmesi ve Kâmil Paşa'nın istifasından sonra kendisine sadrazamlık görevi verilmiştir. Sadaretinde, müfettişlik yaptığı zamandaki başarıyı gösteremeyerek 31 Mart Ayaklanması'nı önleyememiş ve görevden el çekmek zorunda kalmıştır. 

Kütahya Şehri kitabında bahsedildiğine göre II Abdülhamid tarafından çokça sevilen bir paşadır.

Bu bilgiye göre Hüseyin Paşa'nın dizideki rolünde tarihteki tam kişiliğini yansıttığı söylenemez. Dolayısıyla dizide hain çıkma ihtimali yüksek olsa da, Sultan'ın bir oyunu olma ihtimali de kuvvetlidir.

 

Hüseyin Paşa'yı Canlandıran Oyuncu Alper Düzen kimdir?

18-01/08/alper-duzen-kimdir.jpg

Hüseyin Paşa karakterini oynayarak Payitaht Abdülhamid dizisine 32. bölümde giriş yapan Alper Düzen, 1973 İstanbul doğumludur. Eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bölümünde tamamlamıştır. Aynı zamanda Profesyonel Dalış Eğitmeni'dir. TV Dizi, Sinema, Tiyatro, Reklam ve Sunuculuk alanlarında görev almıştır.

Geçmişte yer aldığı projeler;

DİZİ
Adı Efsane
Masum - BluTV
Seksenler
Filinta
Kara Para Aşk
Tanıklar
Galip Derviş
Arka Sıradakiler
Haneler
Aşkım Aşkım
Geniş Zamanlar
İki Aile
Nefes Nefese
Tadımız Kaçmasın
Gümüş
Tam Pansiyon
Anlatsam Roman Olur
Haydi
Kurşun Asker
Anne Babamla Evlensene
Son Kumpanya


SİNEMA
Çocuklar Sana Emanet
Ertuğrul 1980
Mandıra Filozofu İstanbul
Umut
Son Osmanlı Yandım Ali
Cumhuriyet Kadınları
Afife Jale


TİYATRO
Denizaltında Altı Tahammülfersa
Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu
Hastasıyız
Bugün Git, Yarın Gel
Zafer Madalyası
Bu Filmi Görmüştüm
Oyun Karıştı
Ayçiçeği Dinlenme Evi
Sırça Kümes
Kare As
Hayalet ve Ötekiler
Yaygara 70
Abdülcanbaz
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
Sevgili Doktor
İstanbul Efendisi
Deli Dumrul


REKLAM
Arby's
Nescafe Gold
Demirdöküm Kombi
Dışbank
Cipso
Avea
Nesine.com
Merinos Mobilya ve Yatak


SUNUCULUK
TRT1 "Haydi" Çocuk Programı Sunuculuğu
21.Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali Sunuculuğu
5. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali Sunuculuğu
Hyundai “Gerçeğe Davet” Sunuculuğu

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin