Mucize Doktor dizisinde Ali'nin farklılığı olan Otistik Savant Sendromu nedir?

Fox ekranlarında geçtiğimiz akşam başlayan Mucize Doktor dizisi otizm ve savant hakkında merak uyandırdı.

Merve Mutlu
13 Eylül 2019 - 16:43
Yeni Bölüm

Başrolünde Otizm ve Savant Sendromlu Asistan Cerrah Ali Vefa karakteri ile Taner Ölmez'in rol aldığı ve The Good Doctor dizisinden uyarlanan Mucize Doktor dizisi toplumda büyük bir merak uyandırdı. 

19-09/13/ali-vefa.jpg

Geçtiğimiz akşam yayınlanan ilk bölümü ile sosyal medyada büyük ses getiren Mucize Doktor, barındırdığı mesajlarla büyük bir farkındalık da yarattı. Otizm ve savant sendromu olan bir çocuğun tüm ön yargılara ve engellere rağmen eğitim aldığı, Tıp Fakültesi'ni kazandığı ve hatta 1. olarak mezun olarak Doktor sıfatı ile hayatına devam edebildiğinin gösterilmesi ile başarılı bir toplumsal mesaj verildi.

Otizm ve Savant Sendromu nedir?

19-09/13/ali-vefa-otistik-savant.jpg

Mucize Doktor dizisinin ana temasını oluşturan bu iki sendrom, dizinin izleyicileri tarafından merak edildi. Şimdiye kadar toplumun her alanında geride durmaları beklenen ve başarılı olamayacaklarına inanılan sendroma sahip olan bireylerden birinin üstün başarıyla Tıp Fakültesi'ni 1. olarak bitirmesi kafaları karıştırdı. 

Otistik savant sendromu;

Savant sendromu zihinsel yetersizlikteki bireylerin, kabiliyetlerinin ortalamanın çok üstünde olduğu durumdur. Genellikle matematik, müzik veya görsel alanda süper zekaya sahip otizmli hastalarda ortaya çıkan bu sendroma sahip olan kişiler sanılanın aksine süper zekaya sahiptir. 

19-09/13/doktor-ali.jpg

Toplumda yetersiz olarak görülen ve her alanda geri planda kalmaları beklenen otistik savant sendromlu bireylerin sesi olan sahnelerden birinde Ali'nin akıl hocası ve manevi babası Adil Hoca'nın, "Binlerce otizmli genç var karşımzda. Dışarılarda bir kapının arkasında bekliyorlar. Açalım kapıları, buyur edelm içeriye." sözleri gözleri doldururken topluma da büyük bir mesaj verdi. 

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin