Nobelli yazar Necip Mahfuz'un kitapları dizi oluyor!

Başarılı ve Nobel ödüllü yazar Necip Mahfuz'un iki eseri diziye uyarlanıyor..

Merve Mutlu
16 Mayıs 2019 - 09:15
Kültür Sanat

Başarılı edebi eserlerin diziye uyarlanması hem okurları hem de izleyicileri ortak bir paydada buluşturmayı başaran yapımlar çıkarıyor. O uyarlamaların örneklerinden biri de şimdi yapımcı Türker İnanoğlu'nun projeleri arasına girdi..

19-05/16/nobelli-yazar.png

Milliyet Gazetesi yazarlarından Sina Koloğlu, İnanoğlu'nun yeni projesinin, Nobel ödüllü olan Mısırlı yazar Necip Mahfuz'un 'Başlangıç ve Son' adlı eserinin yayın haklarını alarak yeni bir dizi projesine başlamak olduğunu söyledi. 

Sina Koloğlu'nun yazısının satır başları şöyle:

"Gerçekten sürpriz bir proje izleyeceğiz. Kulağıma gelen bilgilere göre, Türker İnanoğlu Nobel Ödüllü Mısırlı yazar Necip Mahfuz’un kitabının yayın haklarını satın almış; ‘Başlangıç ve Son’... Mısırlı yazar için, “Orta Doğu’nun Balzac’ı” deniliyor. Yine duyduğum bilgilere göre, bu roman bir dizi uyarlaması olarak yazılacak.  ‘Başlangıç ve Son’ Türkçeye çevrildi. Kitap, 1930’ların Mısır’ında Kahire’de yaşayan bir memur ailesinin başına gelen felaketleri anlatıyor özetle... Peki dizi olarak nasıl uyarlanacak? Bizdeki hikaye ‘1980 Türkiye’sinde geçecek. Yazarın başka eserlerinden yararlanma hakkı da alınmış."

19-05/16/necip-mahfuz.jpg

Yazar Sina Koloğlu, Nobel ödüllü yazar Necip Mahfuz'un bir başka kitabı olan "Miramar" adlı eserin de bir proje için değerlendirileceğini belirtti. 

Söz konusu dizi projesi için yazarın bir romanına daha yer verilecek bilgisi geldi; ‘Miramar’... Peki neyi anlatıyor eser? ‘Farklı ekonomik ve politik görüşlere sahip bir grup insanın yaşamları ile ilişkileri üzerinden 1960’lı yılların Mısır’ını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Her biri farklı sebepler yüzünden sürgün hayatına mahkum altı karakter, İskenderiye’de, eski görkemini yitirmiş Miramar Pansiyon’da bir araya gelir. Miramar, çeşitlilikle çatışmanın iç içe geçtiği büyük bir ev, bir ülke metaforu olarak akıllarda yer edecek, güçlü bir roman...’ Tanıtımı böyle... Ne zaman hayata geçeceği belli değil. Bilinen, bu romanların haklarının alındığı ve dizi uyarlaması için çalışmaların başladığı yönünde... Yazarın eserine ve adına yakışır dünya çapında bir yapım neden olmasın?

 

 

Başarılı yazarın eserleri, Çiçek Taksi, Arka Sokaklar, İkinci Bahar, Gurbet Kadını, Yabancı Damat gibi başarılı yapımlara imza atan Türker İnanoğlu tarafından televizyon dünyasına kazandırılmak için gün sayıyor. 

Necip Mahfuz kimdir?

19-05/16/necip-mahfuz-kimdir.jpg

11 Aralık 1911 yılında Kahire, Mısır'da dünyaya geldi. bir tüccarın oğlu olan Necib Mahfuz, adını kendini doğurtan Profesör Necip Paşa Mahfuz'dan almıştır.70 yıllık kariyeri boyunca 34 roman, 350 civarında kısa hikaye yayımlamıştır. Kitaplarının çoğunda, hayatının tamamını geçirdiği ve Nobel ödülünü almak için dahi ayrılmadığı Kahire'nin tarihi mahallesindeki yaşamı, modern ve geleneksel yaşam arasında denge kurmaya çalışan insanları anlattı. Kahire üniversitesinde felsefe öğrenimi gören Mahfuz'un ilk romanı "Abes el-Akdar" 1939 yılında yayımlandı.

1989 yılında Mısırlı Ömer Abdülrahman tarafından hakkında ölüm fetvası çıkartılan Necib Mahfuz, 1994 yılında Kahire'deki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıdan yaralı kurtulan yazar, sağ kolundaki sinirler zedelendiği için yazmakta büyük güçlük çekmeye başladıysa da ilerleyen yaşına rağmen edebiyattan kopmadı ve kısa hikayeler yazmaya devam etti.

2006 yılının Temmuz aynında düşerek kafasından yaralandı. 30 Ağustos 2006 günü Kahire'de 95 yaşında vefat etti. Necib Mahfuz, Kahire'de devlet töreniyle uğurlandı.

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin