Payitaht Abdülhamid Edward Joris kimdir? Tarihte Edward Joris kimdir?

TRT'nin başarılı dizilerinden olan Payitaht Abdülhamid, oyuncu kadrosuyla da büyük beğeni topluyor. Payitaht Abdülhamid'e yeni bölümde dahil olacak olan Edward Joris kimdir? Gerçek adı nedir?

Merve Mutlu
23 Ocak 2019 - 14:32
Yeni Bölüm

TRT'nin başarılı dizilerinden olan Payitaht Abdülhamid, oyuncu kadrosuyla da büyük beğeni topluyor. Payitaht Abdülhamid'e yeni bölümde dahil olacak olan Edward Joris kimdir? Gerçek adı nedir?

Payitaht Abdülhamid Edward Joris kimdir?

19-01/02/serdar-denizzz.png

Edward Joris, Abdülhamid döneminde yaşamış olan ve tarihe "tarihteki ilk saatli bomba suikastçisi" olarak geçen bir karakterdir. 

Payitaht Abdülhamid dizisinde Edward Joris karakterini Serdar Deniz canlandırmaktadır.

Tarihte Edward Joris kimdir?

Osmanlı döneminde, Ermenilerin 1895 ve 1896 yıllarında gerçekleştirdikleri eylemlerde istedikleri sonucu alamamasıyla, II. Abdülhamid'e düzenlenecek bir suikast ile başka büyük eylemleri de birleştirerek büyük devletlerin dikkatini çekmeyi ve Osmanlı'yı zayıflatarak hedeflerine ulaşmak istemesi büyük bir sorundu.
1904 yılını gelindiğinde Ocak ayı içinde Sofya'da yapılan Taşnak Kongresi kapsamında, İstanbul ve İzmir'de yoğun eylemsellik kararı alındı. Bu karar kapsamında II. Abdülhamid'e suikast düzenlenecek, sonra da hükümet merkezi, Galata Köprüsü, Tünel, Osmanlı bankası ve yabancı büyükelçilikler ile diğer bazı özel ve resmi müesseseler havaya uçurulacak: böylesi bir kargaşa ve ihtilalle de İstanbul kan ve ateş içinde bırakılıp Avrupa devletlerinin müdahalesi sağlanacaktı.

Osmanlı devleti içerisinde beraberliği bozarak, zayıflatma politikası ile Avrupa devletlerinin önüne atma fikrinde ortaklaşan Ermeni Komitacılar, suikast hazırlıklarına başladılar. Bu suikastin tertipçileri arasında da en önemli rol; Samuel Fain (Kristafor Mikaelyan), kızı Robina Fain ve Lipa Rips (Konstantin Kabulyan) adlı Rus Ermenileri oynuyorlardı. Bunlar anarşist ruhlu bir şahıs olan Singer fabrikası memurlarından Belçikalı anarşist Edward Joris ile irtibat kurdular.

19-01/23/jorris.jpg

Suikastı gerçekleştirmek üzere en doğru an için II. Abdülhamid'i izlemeye başlayan suikastçiler, Padişahın Yıldız Camii’ne gittiği ve resmi bir törenin gerçekleştiği Cuma gününü seçtiler. Tespitlerine göre Padişahın namaz sonrası camiden çıkıp arabasının yanına varması ve harekete geçmesi 1 dakika 42 saniye tutmaktaydı. Bu çerçevede hazırladıkları plan gereğince, içine saatli bomba yerleştirilmiş bir araba cami dışına getirilecek ve ayarlanan saatli bomba Padişahın arabası tam oradan geçerken patlayacaktı.

21 Temmuz 1905 Cuma günü söz konusu suikastçılar planladıkları gibi Yıldız Camii'ne giderek namaz bitişinde saatli bombayı harekete geçirdiler. Bu suikast başarısız oldu çünkü namaz bitiminde Şeyhülislam Cemaleddin Efendi Padişahın yanına gelerek ayaküstü sohbet etti. Bu arada Padişah arabasına binmeden, önceden ayarlanmış olan saatli bomba, cami dışında büyük bir gürültü ile patladı. Şeyhülislam tarafından tesadüfen birkaç dakika oyalanan Padişah, bu sayede suikasttan kurtulurken, patlayan bombanın içinde yer aldığı arabanın civarında bulunan çok sayıda insan hayatını kaybetti ve yaralandı.

19-01/23/edward.png

Beşiktaş Zabıtası Komutanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, olayda dördü gazeteci ve üçü asker olmak üzere 26 kişinin hayatını kaybettiği, 56 kişinin ise hafif veya ağır şekilde yaralandığı belirlendi. Ayrıca 20 kadar hayvan ölmüş, birçok araba enkaz haline gelmişti. Bu söz konusu suikast için “Machine Enfernal”, yani “cehennemi makine” adı verilen ve 80 kilo patlayıcı madde ihtiva eden bir bomba kullanılmıştı. Patlamanın olduğu yerde 70 cm. derinliğinde bir çukur açılmıştı.

Osmanlı devletinde Edward Joris'in denk geldiği ceza idamdı. Ancak Belçika hükümeti kendi vatandaşlarının kendi ülkelerinde yargılanmasını ve cezayı kendilerinin vereceğini iddia ederek mahkumun iadesini istediler. Osmanlı'nın tavrı ise netti. Edward Joris'i iade etmemekle birlikte, II. Abdülhamid'in idamdan hoşlanmaması nedeniyle cezası müebbet hapse çevrilen Joris, pasaportu verilerek Avrupa'ya gönderildi.

Serdar Deniz kimdir?

19-01/02/edward-jorris-1546415363.png

18 Nisan 1969 doğumlu olan oyuncu Serdar Deniz, 1998 yılında "Theater der Killer" adlı Alman konservatuvarından mezun olmuştur. Türkiye'ye geldikten sonra çeşitli film ve dizilerde oynamıştır. Özellikle Kurtlar Vadisi Pusudaki Yakışıklı karakteri ve Diriliş Ertuğrul dizisindeki Tapınakçı Titus karakteri ile tanınmıştır.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin