Payitaht Ahmet Rıza Bey (Yener Sezgin) kimdir? Gerçek tarihte nasıl öldü?

Payitaht Abdülhamid dizisinin yenş karakteri Ahmet Rıza Bey kimdir? Gerçek tarihte yaşamış mıdır? Hakkında merak edilenler...

Nurşah
31 Ocak 2019 - 16:50
Yeni Bölüm

TRT 1 ekranlarının ilgiyle takip edilen tarih temalı dizisine yeni bir karakter katıldı. Payitaht Abdülhamid Ahmet Rıza Bey kimdir? İttihat ve Terakki Partisi'nin kurucularından sayılan tarihi kişilik hakkında... Karakteri canlandıran Yener Sezgin kimdir, kaç yaşında?

19-02/15/payitaht-ahmed-riza-bey.jpg

Ahmet Rıza Bey kimdir?

1858 senesinde dünyaya gelen Ahmet Rıza Bey, İttihat ve Terakki Partisi'nin kurucuları arasında yer almaktadır. Sıkıntılar yaşayan Osmanlı'nın kurtuluşunun toplumsal yapıda yapılacak değişiklik sayesinde olduğunu öne sürmüş ve bunun için çalışmalar yapmıştır...

Küçük yaştan itibaren batı kültürüyle yetişmiş olan Ali Rıza Bey ziraat eğitimi almak için Fransa'ya gitmiştir. Yurda dönüş yaptıktan ve çeşitli yüksek mevkili görevlerde bulunduktan bir süre sonra kimi rivayetlere göre muhalif kimliği sebebi ile kaçarak kimi rivayetlere göre ise bir sergiye katılmak amacı ile yeniden Fransa'ya gitmiştir. Serbest bırakıldıktan sonra Paris'e kaçan İttihat-ı Osmaniye Cemiyeti üyeleri, Ahmet Rıza'ya cemiyete katılmasını teklif etmiş ve o da bu teklifi kabul etmiştir.

19-02/15/ahmet-riza-bey-ittihat.jpg

Yapılan toplantıların ardından cemiyetin adı İttihat ve Terakki olarak değiştirilmiştir. Paris Jön Türkler grubunun başına geçen Ali Rıza Bey, 2. Meşrutiyetin ilanının ardından İstanbul'a geri dönmüştür... 16 Ekim 1908'de Sultan Abdülhamid'in huzuruna çıkarılmıştır...

Ahmet Rıza Bey nasıl öldü?

Hayatının son senelerinde siyasal faaliyetlerden uzak duran Ahmet Rıza Bey 26 Şubat 1930 tarihinde düşüp kalça kemiğini kırmıştır. Düştüğü gün kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir. 

19-02/15/payitaht-ahmet-riza-bey.jpg

Yener Sezgin kimdir?

2 Mayıs 1971 senesinde Almanya'da dünyaya gelmiştir. Kurtlar Vadisi'nde Halit karakteri ile izleyicinin beğenisini kazanan oyuncu günümüze pek Aşk-ı Memnu, Gece Gündüz, Arka Sokaklar gibi sevilen pek çok dizide rol almıştır. Başarılı isim dizi oyunculuğunun yanı sıra tiyatro oyunculuğunu da yapmış ve tiyatro izleyicisinin de beğenisini kazanmıştır.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin