Payitaht Parvus Efendi kimdir? Nasıl öldü? Tarihte yaşamış birisi midir?

Payitaht Abdülhamid dizisi ile aşina olduğumuz Parvus kimdir? Gerçek tarihte yaşamış birisi midir? Ölümü nasıl olmuştur?

Nurşah
11 Nisan 2018 - 14:31
Kültür Sanat

Bülent İnal'ı başrolde Sultan Abdülhamid Han olarak izlediğimiz Payitaht Abdülhamid dizisinde yer alan Parvus kimdir? Hangi oyuncu tarafından canlandırılmaktadır? Tarihte nasıl öldü?

18-04/11/payitaht-abdulhamid-parvus-kimdir.jpg

Parvus Efendi kimdir?

Payitaht Abdülhamid Parvus karakteri tarihte yaşamış bir kişiliktir. Tarihi çevrelerde Alexander Parvus ya da İsrael Lazareviç Gelfand olarak da bilinir. 8 Eylül 1867'de şu anki dünya düzeninde Belarus'ta bulunan Berazino'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Çocukluk ve gençlik çağlarında Odysseia'ya gelen Parvus, Rusya-Polonya-Litvanya Genel Yahudu İşçi Birliği üyesi olmuştur. Ayrıca Osmanlı'nın mali durumunu araştıran ve bu duruma çözüm yolları arayan bir çalışma da yapmıştır.

Parvus çok yönlü bir kişiliktir ve bulunduğu tarih dönemine adını kazımıştır. İttihat ve Terakki Cemiyetinin danışmanı ve Jön Türkler'in akıl hocası olmuştur. 1. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı Devleti'nin Almanya tarafında savaşa katılması fikrini savumuştur. Osmanlı'da bulunduğu sürelerde çeşitli yolsuzluk iddialarına adı karışmış ve dönemin ünlü zenginleri arasında yer almıştır... Yusuf Akçura'nın çabaları ile çıkan Türk Yurdu isimli dergide Celal Sahir, Halide Edip, Ömer Seyfettin gibi yazarlarla birlikte çalışma fırsatı bulunmuştur. Köylü olmak, emperyalizm gibi konularda yazılar yazmıştır...

Parvus nasıl öldü?

Parvus Efendi, 12 Aralık 1924 tarihinde Almanya'nın Berlin şehrinde geçirdiği inme rahatsızlığı sonrası ölmüştür. Yakılarak Berlin'de toprağa verilmiştir. 

Payitaht Ertuğrul Parvus karakteri Kevork Malikyan tarafından canlandırılmaktadır.

18-04/11/parvus-kevork-malikyan.jpg

Kevork Malikyan kimdir?

 2 Haziran 1943 senesinde Diyarbakır'da doğmuştur. Ermeni asıllı olan oyuncu, 20 yaşındayken İngiltere'ye oyunculuk eğitimi almak için gitmiştir. Uzun bir süre yurdundan uzak kalan oyuncu Türkiye'ye döndükten sonra oldukça önemli yapımlar ile izleyici karşısına çıkmıştır.

2012 senesinde yayınlanan Babalar ve Evlatlar ve Kod Adı Reaksiyon televizyon dizilerinin ardından Payitaht Abdülhamid'de de rol alan usta oyuncu aynı zamanda çeşitli sinema filmlerinde de rol almıştır.

Payitaht Abdülhamid son bölüm fragmanı  

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin