Sultan Mahmut Han kimdir? Eşleri ve yenilikleri hakkında kısaca bilgiler!

Kalbimin Sultanı Mahmut son günlerde en çok araştırılan tarihi kişilikler arasında yer alıyor. Ali Ersan Duru'nun canlandırdığı Sultan Mahmud kimdir? Eşleri ve hayatı hakkında bilgiler haberimizde yer alıyor!

Nurşah
18 Haziran 2018 - 12:00
Kültür Sanat

Kalbimin Sultanı Mahmut Han dönemini anlatmaktadır. Osmanlı Devleti'nin yaptığı ıslahatlarla öne çıkan padişahı 2. Mahmut, Ali Ersan Duru tarafından canlandırılmaktadır. Sultan 2. Mahmut kimdir? Tarihte yaptığı yenilikler nelerdir?

 18-06/18/sultan-2-mahmut.jpg

Sultan 2. Mahmut kimdir?

2. Mahmut, Osmanlı Devleti'nin 30. padişahı ve İslam aleminin 109. halifesidir. 20 Temmuz 1785 tarihinde Topkapı Sarayı'nda dünyaya gelen Mahmut, Sultan 1. Abdülhamit'in oğludur. Babası henüz 4 yaşındayken vefat etmiştir. Osmanlı saltanatına 1. Abdülhamid'in ardından erkek kardeşi 3. Selim geçmiş ve Sultan Mahmud da onun ilgisi ve gözetimi altında büyümüştür. 

Sultan 3. Selim sanat ve musiki aşığı bir kişiliğe sahiptir. Onun gözetiminde yetişen Mahmut da ney üfleyip tanburi çalmakta idir. Sultan Mahmut pek çok alanda yeteneğe ve ilgiye sahiptir. 31 senelik hüküm süreci boyunca çeşitli ıslahatlar yaparak Osmanlı Devleti'ni içerisinde bulunduğu buhrandan kurtarmaya çalışmıştır...

 18-06/18/sultan-2-mahmut-kimdir.jpg

Sultan 2. Mahmut yenilikleri

2. Mahmut, Osmanlı Devleti'nin refahı ve ilerlemesi için pek çok yenilik yapmış ve sorun olan kurum ve kuruluşlarda ise düzenleme yoluna gitmiştir. Onun yaptığı yenilikler sadece tek bir alanda değil, devlet yönetiminin her alanında kendisini göstermiştir.

-Kuşkusuz ki yaptığı en önemli ıslahat, kanayan bir yara haline gelen ve yönetimde söz sahibi olmaya çalışıp savaşlarda itaatsizlik yaparak yenilgiler alınmasına sebep olan yeniçeri ocağını kaldırmasıdır. Bu olay tarihimizde Vaka-i Hayriye (Hayırlı Olay) olarak adlandırılmıştır. Yeniçeri ocağının yerine ise Muhammed'in Askerleri adı ile yeni bir ordu kurmuştur.

18-06/18/vaka-i-hayriye.jpg

-Divan örgütünü kaldırmış ve yerine bakanlıklar kurulmuştur. Ayrıca devlet memurlarına kıyafet zorunluluğu getirmiştir.

-Osmanlı'da son dönemlerde oldukça sık bahsi geçen rüşvet meselesini çözümlemeye çalışmış ve devlet memurlarının para ve hediye kabul etmesini yasaklamıştır.

-Resmini yaptırarak bütün devlet kurumlarına astırmış ve bu durum ilerleyen senelerde gelenekselleşmiştir.

-İstanbul'da ilköğretim zorunlu hale getirilmiş bunun yanı sıra yurt dışına öğrenci gönderilmeye başlanmıştır.

-Yerli malı kullanımı teşvik edilmiş ve memurların yerli malı pantolonlar giyilmesi desteklenmiştir.

 18-06/18/2-mahmut-han.jpg

2. Mahmut eşleri 

Sultan 2. Mahmut hayatı ve saltanatı süresince çeşitli evlilikler yapmıştır. Çeşitli kaynaklarda Mahmut Han'ın 17 tane eşi olduğu söylenmektedir. Kalbimin Sultanı adlı dizide izlediğimiz Aşubcan Sultan ve Hoşyar Sultan karakterleri gerçek tarihte de kendisinin eşi olmuştur.

  

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin