Yazar Buket Uzuner, Atiye dizisine intihal davası açtı!

Atiye dizisi Buket Uzuner'den mi çalıntı?

Merve Mutlu
24 Eylül 2020 - 16:24
Gündem

Netflix'te yayınlanan Türkiye yapımı Atiye dizisi, uyarlandığı Dünyanın Uyanışı adlı kitabın yazarı Serpil Boybaş tarafından davalık olmasının ardından şimdi de başarılı yazar Buket Uzuner tarafından davalık oldu. Okurları tarafından dizinin kendi kitapları olan Su, Toprak ve Hava'da yer alan Defne Kaman ve eczacı- şifacı anneannesi Umay Nine karakterlerine benzerliği konusunda bilgilendirilen yazar, intihal davası açtı.

20-09/24/uzuner.png

Medyatava'ya açıklama yapan Uzuner şöyle konuştu:

"2019 yılının başında "Atiye" dizisini çeken prodüksiyon şirketinin prodüktörlerinden biri, zamanlama olarak onlar tam"Atiye"yi çekmeye başladıkları sırada bana dörtleme romanım “Defne Kaman’ın Maceraları” nı bir Netflix dizisi yapmak için bir teklif getirdi.

Daha önce hakkında hiçbir bilgimin olmadığı genç prodüktörü araştırınca hakkında olumlu bilgiler edindim ve teklife olumlu yaklaştım. Son derece beyefendi, nazik bir insandı, aklıma hiç kötü bir niyet gelmedi. Kimin gelir ki? Hatta bu haberi sevineceklerini düşünerek yayıncımla, Su, Toprak, Hava ve (Ateş -bunu henüz yazıyorum) romanlarının okurları, çoğu tutkulu "fan"leriyle de sosyal medya üzerinden paylaştım. Bunların hepsi hâlâ duruyor kayıtlarda.

Fakat Aralık 2019’da "Atiye" dizisi yayınlanınca her şey değişti. "Atiye" Dizisi yayınlandığı sırada ben Kıbrıs’ta bir çevreci- edebiyat konferansindaydım. Gece otele döndüğümde sosyal medya hesaplarıma yüzlerce mesaj geldiğini gördüm. Mesajlarda; Atiye dizisinde Defne Kaman ve eczacı- şifacı anneannesi Umay Nine’ karakterlerine büyük benzerlik olduğu ve bunun benim romanlarımdan mı esinlenildiği yüzlerce okur tarafından soruluyordu.

Yani ben diziyi izlemeden okurların tepkisi nedeniyle intihalden haberdar oldum. Şaka gibi bir şey! Yazardan önce romanların okurları esere sahip çıkıyor. İlk şoku atlatınca oturup diziyi iki kez izledim. Sonra kitapçıya gidip, "Atiye" "dizisine esin kaynağı olduğu yazılan Serpil Boybaş'ın romanını aldım ve okudum. Dizideki karakterlerin o romanla ilgisi lgisi yoktu. Zaten dava dilekçemize eklenen bilirkişi raporunda üç eser satır-satır, sahne-sahne incelendi.

Ben 30 yıldır yazarak geçinen bir yazarım. Şimdiye kadar hakkım olmayan hiçbir konuda ortaya çıkmadım, edebiyat dışında konularla gündeme gelmemeye özen gösterdim. Fakat haksızlıklara hep karşı durdum. İntihal fikir hırsızlığıdır ve soyut bir hırsızlık olduğu için bizim ülkemizde en kolay çalınan emeklerden biridir. Telif hakkı yenmiş yüzlerce müzisyen, sinemacı, fotoğrafçı, ressam, çizer, karikatürist ve edebiyatçı var ülkemizde. Bu davayı kazanmak benim için elbette 15 yıllık emeğimin çalınması anlamındda kişisel bir konu (dörtleme romanları 15 yıldır yazıyorum ve hepsinde Defne Kaman ile anneannesi bilge Umay Nine ana karakterler; dolayısyla intihal dört romanı da kapsıyor.)ama kazandığımda dava diğer telif eser sahipleri için emsal olacak, sanat ve edebiyat dünyamız için önemli bir dönemeç sayılacaktır.Benim Dünyanın Uyanışı romanı ve yazarıyla hiçbir derdim ve sorunum yok. O bir roman yazmış ve ona romanından dizi yapılacağı söylenmiş. İntihal davasına Serpil Hanım'ın hiçbir dahli yoktur. Bu konu prıodüksiyon şirketinin intihalidir. Edebiyatçılar ve senaristler çok iyi bilir, bir roman ve senaryonun omrgası onun ana karakterleridir ve olayların akışı yoğunluklu olarak ana karakterlerin belirlediği bir yolda gelişir. Evin temeli gibidir asıl kahramanlar. Atiye'yi Anadolu'da bir köyde büyümüş bir kız olarak değiştirdiğinizde o dizi bambaşka bir hikayeye döner. Bu yüzden, "Atiye" dizisi her sezonunda benim karakterlerim Defne kaman ve anneannesi Umay Nine üzerinden intihale devam etmektedir.

Romanlarımı yazarken danışmanlık yapan uzmanlar, editörler ve okurlar da şahidimdir.

Hukuki konularda gerkirse telif hakları konusunda deneyimli avukatım Abdullah Egeli ile görüşebilirsiniz.

Haklı olan kazansın!"

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin