Sokağa çıkma yasağı ne zaman başlıyor? Hangi saatler yasak?

İçişleri Bakanlığı'nın, Coronavirus (Covid-19) ile mücadele amacıyla valiliklere gönderdiği genelge kapsamında uygulanacak tedbirler vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.

Merve Mutlu
20 Kasım 2020 - 11:22
Viral

Geçtiğimiz yılın sonunda Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını etkisini tüm hızıyla göstermeye devam ediyor. Özellikle son dönemde yayılma hızında yaşanan artış ve ölüm oranlarının artması ile birlikte devlet tarafından yeni tedbirler alınması kararı gerçekleşti. 

20-11/20/koronavirus.png

Aylardır büyük bir uğraş veren ve her gün yeni vaka ve ölüm sayılarını paylaşarak vatandaşları maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapmaya devam ederken,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısı sonrasında alınan yeni kararları açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge sonrası yeni kısıtlamalar yeniden başlıyor.

Sokağa çıkma yasağı ne zaman başlıyor? Hangi saatler yasak?

20-11/20/orona.jpg

Alınan yeni tedbirlere göre: alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri, bugün 20.00'de kapanacak, 21 Kasım Cumartesi'den itibaren 10.00-20.00 saatleri arasında açık olacak. Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerleri 10.00-20.00 saatlerinde sadece paket servis veya "gel-al" şekilde hizmet verecek. Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00'den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

Yani vatandaşlar hafta sonu sabah 10'dan ve akşam 20'den itibaren dışarı çıkamayacak. 

Sinema salonları 31 Aralık 2020'ye, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri ise yeni bir karar alınıncaya kadar durdurulacak.

Daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonları ile ilgili uygulama devam edecek. Tüm illerde cumartesiden itibaren 65 yaş ve üzeri kişiler gün içerisinde 10.00-13.00 saatlerinde, 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı bireyler ise gün içerisinde 13.00-16.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

İş yerleri ile illiyetlerini gösteren çalışma, SGK kaydı gibi belgeleri ibraz eden çalışanlar ise bu uygulamadan istisna tutulacak.

Yasak ne zaman başlıyor?

Yasaklar bu akşam ( 20 Kasım ) başlayacak ve yarın (21 Kasım) sabah saat 10.00'a kadar devam edecek. Akşam 20.00'a kadar hayatlarına devam eden vatandaşlar 20.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı etkisinde olacak ve yasağa uymayanlar para cezası yaptırımına uğrayacaklar. 22 Kasım sabahı 10.00'da sona eren yasak akşam 20.00'da yeniden başlayacak.

Hangi kurumlar açık olacak?

Bu kapsamda, ilaç, tıbbi cihaz, maske, dezenfektan üretimi yapan yerler ile kamu ve özel sağlık kurumları, eczaneler, veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ve acil çağrı merkezlerinin de aralarında bulunduğu bazı yerler faaliyetlerini sürdürecek. İl Umumi Hıfzıssıhha kurullarınca, yerel yönetimler tarafından şehir içi toplu ulaşım araçlarındaki yoğunluğu azaltacak, seferlerdeki seyrekleşmeyi sağlayacak şekilde başta sefer sayılarının artırılması olmak üzere her türlü tedbirin alınması sağlanacak. Nikah törenleri/merasimleri, maske, mesafe, temizlik kurallarına uyulması, asgari düzeyde katılım ve her nikah töreni arasına en az 20 dakika süre şartıyla gerçekleştirilecek.

Düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat süre içerisinde yapılacak.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin